KAKO DA ODABERETE NAJSOČNIJE TREŠNJE: Obratite pažnju na jedan detalj, on je ključan za dobar ukus
Sezona trešanja je u punom jeku, a izbor na pijacama i u marketima je raznolik.
Međutim, nije svaka trešnja podjednako slatka, pa je važno znati kako odabrati najbolje plodove.
Naročito kada se ima u vidu da trešnje nisu baš jeftine.
Prilikom kupovine trešanja, trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko detalja. Ponuda je raznolika kako na pijacama, tako i u marketima, ali to ne znači da su sve trešnje podjednako ukusne.
Ponekad se može desiti da kupimo trešnje koje nisu dovoljno slatke ili su previše zrele. Kako biste izbegli ove situacije, vreme je da otkrijete kako da odaberete najsočnije trešnje.
Boja i stanje
Stručnjaci ističu da je važno obratiti pažnju na boju trešanja prilikom odabira. Iako se boja može razlikovati zavisno od sorte, trebalo bi da bude zasićena. Takođe, trešnje koje su svetlije obično imaju bolji ukus. Takođe, treba izbegavati trešnje sa naborima na kožici ili oštećenjima na površini, jer to može ukazivati na problem sa plodom.
Irina Mahonina, profesorka agronomije, ističe važnost stanja kožice trešanja. Ako se voće čuva u plastičnoj kesi, trebalo bi izbegavati trešnje sa znakovima vlage na površini, jer to može ubrzati proces kvarenja i skratiti im rok trajanja.
Provera zrelosti
Kada birate trešnje, pritisnite ih nežno prstom. Trešnja bi trebalo da zadrži svoju gustinu, a ako je previše mekana, to može ukazivati na prevelu zrelost ili čak kvarenje.
Ove smernice mogu biti od pomoći prilikom odabira najsočnijih trešanja, te vam mogu pomoći da uživate u punom ukusu ovog voća tokom sezone.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)