RAZREŠENJE NAJVEĆE DILEME: Ovo morate da znate, evo kako svinjska mast zaista utiče na telo!
Jedna od rasprava koja traje decenijama je pitanje da li je svinjska mast zdrava ili ne.
Svinjska mast je dugo bila nepravedno zapostavljena u ishrani, ali stručnjaci ističu njene zdravstvene prednosti i ekonomičnost u odnosu na mnoga ulja.
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić naglašava da su određene masne kiseline u mastima izuzetno zdrave, čak imaju antiinfektivna svojstva i mogu se koristiti za tretiranje rana. Takođe, ističe da je mast nekada bila glavni izvor masnoća, pre nego što su raznovrsna ulja postala popularna zahvaljujući industriji.
Masti ili ulja: zdravstvena perspektiva
Specijalista ishrane dr Veroslava Stanković ističe da su zasićene masne kiseline ključne za nervni sistem i ćelijske membrane, te da masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni, dok ulja imaju tačku dimljenja na 270 stepeni Celzijusa. Takođe, ističe da masti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline kada se zagreju, što ih čini zdravijim izborom za pripremu hrane.
Vitamin D i svinjska mast
Dr Stanković navodi da svinjska mast sadrži značajnu količinu vitamina D, posebno ako su svinje hranjene napolju. Jedna kašika svinjske masti može sadržati i do 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D.
Prof. dr Vojislav Perišić ističe važnost vitamina D, posebno u lečenju pacijenata, naglašavajući da je svinjska mast zdravija i od lososa, s obzirom na to da je većina lososa na tržištu veštački uzgajana.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)