Na koji način STRES koji RODITELJI doživljavaju na poslu utiče i na njihovu DECU?

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

16.11.2019

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve negativno što se dešava na poslu duboko utiče na psihu roditelja koji neretko svoje probleme s posla nose kući i tako ugrožavaju psihičko zdravlje svojih mališana, ali i odnos s njima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Parovi koji nemaju decu pri odabiru posla razmišljaju o tome kolika će im biti plata, da li će raditi posao koji vole i kako mogu da napreduju u poslu. Međutim, oni koji imaju decu moraju da razmišljaju o još jednom veoma važnom faktoru - uticaju posla na decu. Svakodnevno izlaganje stresu i pritisku ostaviće posledice na bilo koga, a roditelji moraju da se bore s tim da sve to ne prenesu na decu i svoj odnos s njima. Stranica "Brajt sajd" (Bight Side) objašnjava načine na koje radno mesto roditelja može da utiče na dete.

Problem na poslu ne moraju uvek da predstavljaju šefovi, nekad su to i kolege s kojima je teško sarađivati. Ako roditelji rade s kolegama koji su neodgovorni i neozbiljni, vrlo je verovatno da će biti pod većim stresom zbog završavanja zadataka, pa će samim tim postati stroži i autoritativniji i u kući.


Osim što će naškoditi svom odnosu s detetom, roditelji će neretko pomisliti da ne vrše svoju dužnost roditelja kako treba, jer zbog posla imaju manje vremena za dete, prenosi Klix.ba, pa će pokušati da budu još stroži i na pogrešne načine izgraditi odnose sa svojom decom.

Shodno tome, roditelji mnogo strože kažnjavaju greške svojih mališana i upravljaju mnogim aspektima života svoje dece. Deca zatim uče od roditelja i prenose tu agresivnost, depresiju i anksioznost na svoj život i odnos s drugim ljudima. Na taj način remete svoje društvene odnose, teško prihvataju sami sebe i samim tim teško sklapaju nova prijateljstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading