7 namirnica koje sadrže jod i sprečavaju bolesti štitne žlezde

Autor:

Lifestyle

24.08.2020

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jod je jedan od najvažnijih minerala koji je bitan za pravilno funkcionisanje organizma, naročitno štitne žlezde.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jod utiče na proizvodnju tiroidnih hormona koji imaju važnu ulogu u celom telu, naročito za stvaranje telesne toplote i funkcionisanje nervnog sistema.

Nedostatak joda izaziva oticanje štitne žlezde, odnosno dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju kod hipotirioze najčešće su umor, slabost mišića i naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.

Kako biste sprečili deficit joda i sačuvali zdravlje štitne žlezde, važno je da redovno jedete namirnice koje sadrže jod:

 

 

 

Alge - dobar su izvor antioksidanata, vitamina i minerala, a sadrže malo kalorija. Bogate su jodom, a izdvajaju se tri vrste: kombu, nori i vakame alge. Alge možete kupiti u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane.

Bakalar - sadrži malo masti i kalorija, a bogata je mineralima i nutrijentima, uključujući jod.

Mlečni proizvodi - istraživanja pokazuju da jedna šolja mleka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt. Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.

Jodirana so - 1/4 kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom. Međutim, so sadrži i natrium koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa njegovom upotrebom.

 

 

 

Tuna - sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.Tuna je dobar izvor omega 3 masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.

Jaja - predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.

Suve šljive - bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem. Takođe, suve šljive predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju veganima kako bi nadoknadili unos joda u organizam.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading