Riznica zdravlja i vitamina: Ovako konzumirana cvekla pomaže u lečenju težih bolesti!
Cvekla je vrlo hranjiva i lekovita biljka, a mi vam donosimo recept za sok koji je prava vitaminska bomba.
Pored celuloze cvekla sadrži skrob, šećer i pektine, pa je kao takva idealna za čišćenje organizma. Iako je mnogo slatka preporučuje se u ishrani kod dijabetesa. Važan sastojak cvekle je beatin, materija koja pomaže metabolizmu. Beatin je derivat sa metilnim grupama i transformiše se u holin koji za sebe vezuje otrovne materije i kasnije izbacuje iz organizma.
Jarko crvena boja kod cvekle, pripisuje se antocijanima. Njima se prepisuju lekovita svojstva cvekle, posebno za lečenje anemije ali i za dosta teža oboljenja.
Za lečenje teških bolesti preporučuje se po 300 ml svežeg soka od cvekle svakog dana.
U 100 grama korena cvekla sadrži u proseku: 336 mg kalijuma, 60 do 86 mg natrijuma, 28-50 mg magnezijuma, 28 mg kalcijuma, 40 do 45 mg fosfora, po jedan miligram gvožđa i mangana, 0,7 mg kobalta, 0,35 mg hlora, 059 mg cinka, 0,13 mg bakra, 18 mg sumpora i nešto joda, broma, stroncijuma, litijuma, cezijuma i rubidijuma.
U korenu cvekle ima vitamina C, B1, B3, B5, B6 vitamina i beta karotena. Sorte sa žutom bojom korena imaju u sebi više beta karotena ali manje antocijana, tako su ipak korisnije one sa crvenom bojom.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)