SUPER TRIKOVI KOJI SKRAĆUJU MUKE DOMAĆICAMA: Soda bikarbona i alu folija za blistavo staklo na rerni!
Ako vam je dosad ribanje vrata na pećnici bilo mučenje, više ne mora da bude tako...
Masnoća je neprijatelj svake domaćice, a čišćenje masnog šporeta i rerne je prava noćna mora. A tek kad pogledate staklo rerne, ma koliko da se trudite, nikada nije dovoljno čisto. Pa vreme je da se to promeni. Potrebne su vam dve stvari koje, sigurni smo, imate u kuhinji - i vaša rerna može da blista!
Neka masno staklo na vašem šporetu ne kvari pogled na vašu blistavo čistu kuhinju.
Zaboravite na skupe preparate i hemiju, sve što vam je potrebno jesu soda bikarbona i malo vode ili aluminijumska folija.
1. Pasta od sode bikarbone
Najpre sipajte malo sode u činiju, pa dodajte vodu, tek toliko da napravite gustu smesu. Zatim pastu koju ste dobili razmažite po vratima rerne i pustite da odstoji oko pola sata. Uzmite mokar sunđer i krenite s ribanjem.
Iznenadićete se kada vidite koliko je soda moćna u odstranjivanju masnoće.
Sodi bikarboni možete dodati i malo sirćeta, i to će samo pojačati njeno dejstvo
2. Para od sode bikarbone
Za početak uključite rernu na 250 stepeni. U vatrostalnu posudu ili drugu odgovarajuću posudu sipajte četiri-pet kašika sode bikarbone i zalijte vodom, otprilike litar. Stavite to u rernu, zatvorite i ostavite 30-40 minuta. Isključite rernu i ostavite da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti cele rerne, pa i sa stakla će omekšati. Poprskajte sada rernu i staklo 9% alkoholnim sirćetom. Ostavite da deluje još dvadesetak minuta i onda prebrišite rernu.
2. Aluminijumska folija
Tvrdokorne fleke od hrane koja je prskala dok se peče možete ukloniti aluminijumskom folijom. Komad folije zgužvajte u tvrdu kuglicu, a zatim njome trljajte fleke kao da koristite gumicu za brisanje.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)