Kako da prepoznate da li je meso pečeno? Ovo je TRIK profesionalnih kuvara!
Postoji nekoliko načina da utvrdite kada je vaše meso gotovo. Takođe, svako ima drugačiji ukus i koliko dugo meso treba da bude na tiganju često je individualno.
Evo nekoliko trikova kako da utvrdite stepen termičke obrade vašeg mesa, kao i koliko vremena treba da pečete meso kako biste ga pripremili baš po vašem ukusu.
Presecite meso
Idealan način da proverite da li je meso pečeno jeste da ga presečete po sredini. Obratite pažnju na teksturu i boju mesa. Ako se sredina odreska znatno razlikuje od sloja blizu korice, meso nije dovoljno termički obrađeno.
Pritisak
Ovaj test odnosi se na ribu. Da biste utvrdili da li je riba dobro ispržena, pritisnite je prstom na sredini. Ako je riba dobro pečena, kada pritisnete parče, ono će se rasparčati na bele “pahuljice”.
Skupljanje
Ovaj test primenjujte kada pripremate rebra. Gotova su onda kada vidite da se meso malo povuklo i ostavilo kosti polu-otkrivene.
Cepanje
Ovo takođe važi za rebra. Kada je meso omekšalo toliko da možete prstima razdvjiti rebra, termički su dobro obrađena.
Bockanje
Jedan od najboljih načina da proverite da li je meso pečeno jeste da ga ubodete kažiprstom. Ovo važi za relativno tanke parčiće mesa.
Evo i kako da pritiskom odredite kako je pečeno vaše meso:
- Slabo pečeno meso ispuštaće zvuk sličan mljackanju kada ga pritisnete
- Srednje slabo pečeno će se savijati na najmanji pritisak
- Srednje pečeno meso će se lagano izvijati na slab i pritisak srednje jačine
- Dobro pečeno parče će i na najmanji pritisak pokazati otpor svojom čvrstom strukturom
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)