Zagorele šerpe i tiganje ne bacajte, masne mrlje pospite talkom, a sirćetom izglancajte escajg.
Svaki kućni problem, bilo da je fleka na stolnjaku ili neprijatan miris kupusa, može da se reši uz pomoćneverovatnih trikova. Ulje u tiganju neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek posle ulje. Ovo je samo jedna od metoda naših baka koje su domaćinstvo održavale čistim i prijatnim, a Srpski telegraf vam predstavlja male kućne i kuhinjske tajne velikih domaćica.
Kućni trikovi
Ne terajte pušače iz kuće, oterajte neprijatan miris tako što ćete napuniti kanticu sa vodom u koju ćete ubaciti glavicu luka. Ostavite je na sredini sobe čitavu noć. Neprijatan miris će nestati!
Zagorele šerpe i tiganje ne bacajte. Vratite ih na ringlu i dolijte pola sirćeta - pola vode, zagrejte sud do ključanja i ostavite tako pet minuta, zatim sklonite sa vatre i ostavite 30 min. Rezultat ćete videti i sami.
Zarđale baštovanske alatke možete lakše očistiti metalnim sunđerom uz mešavinu limunovog soka (60%) i soli (40%)
Da biste iz cele kuće odstranili neprijatan miris kupusa, kelja ili karfilola, obavezno pri kuvanju ovog povrća stavite u platnenu kesicu tvrd komad hleba da se kuva zajedno s povrćem. Šerpu u kojoj se kuva kupus prekrijte čistom krpom natopljenom sirćetom.
Patike znaju da šire neprijatan "miris", pogotovo posle dužeg nošenja. Da biste ga smanjili, naspite unutar patika ili cipela sodu bikarbonu.
Masne mrlje na tkaninama uklonićete ako ih pospete talkom. Kasnije ih iščetkajte.
Neprijatan miris masnoće i zagorelih ostataka hrane iz šporeta uklonićete ako na dno sipate šaku soli, dok je rerna još topla. Kasnije je operite na uobičajen način.
Male kalupe za kolače možete napraviti sami. Presavijte aluminijumsku foliju nekoliko puta i oblikujte je po želji.
Da biste svoj escajg, čaše i posuđe od rostfraja očistili od kamenca, isperite ga nakon pranja u alkoholnom sirćetu i vodi. Zatim ispolirajte suvom krpom i rostfraj će biti čist i blistav.
Mrlje od vaza koje ostanu na nameštaju možete ukloniti tako što ćete na suvu krpicu staviti malo majoneza ili iscediti pastu za zube na mokru krpu i istrljati umrljano mesto.
Pamučni stolnjaci i posteljina zabeliće se onog trenutka kada, posle iskuvavanja na 90 stepeni, u vodu za poslednje ispiranje dodate čašu sirćeta ili limunske kiseline.
Ako se u nameštaju oseća neugodan miris, takav nameštaj treba iznutra dobro prebrisati rastvorom hipermangana. Ovaj rastvor se može koristiti i za uklanjanje neprijatnog mirisa crnog luka sa ruku.
Bela haljina koju želite da obučete za svečane događaje dobiće potpunu belinu ako je nekoliko sati potopite u mlaku vodu u koju ste razmutili malo skroba ili dodali vodu u kojoj se prethodno kuvao pirinač.
Dečjim puderom očistite kvake. Da biste temeljito očistili metalne kvake na prozorima i vratima, napravite smesu od dečjeg pudera i alkohola, a zatim ih istrljajte flanelskom krpom.
Trikovi za kuhinjske namirnice
Kivi, kruške, breskve ili paradajz brže će sazreti ako ih stavite u kesicu zajedno sa jabukom.
Ako vam se testo za palačinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte čašu piva ili sneg od belanceta s malo soka od limuna - palačinke će biti rastresitije i neće se lepiti.
Kuvana jaja će se lakše ljuštiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli. Kada su jaja kuvana, malo razbijte ljusku i prelijte ih hladnom vodom, a to će pomoći da ih lakše oljuštite.
Karfiol će i posle kuvanja zadržati lepu belu boju ako u vodu gde se kuva sipate šoljicu mleka.
Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, zamenite je mešavinom malo mleka sa pola kašičice brašna i kašikom limunovog soka.
Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga nemojte ostaviti da stoji u vodi, izgubiće dobar deo dragocenih sastojaka.
Pre prženja, držite neko vreme meso u mleku. Daleko je ukusnije i mekše.
Glavica luka oksidira u dodiru sa vazduhom i postaje otrovna. Ne čuvajte je za neko iduće jelo.
Zamrznutu hranu treba držati najviše 24 časa u frižideru posle vađenja iz zamrzivača.
Ulje u tiganju neće prskati ako u njega prvo stavite malo soli, pa tek posle ulje.
Ako ste meso ispekli mnogo pre serviranja, ono će zadržati svežinu ako u rernu dodate sud sa vrelom vodom.
Zbog nekoliko kapi limuna za neki recept ne morate načinjati ceo limun, probušite ga vrhom noža i kroz tu rupu iscedite koliko vam treba.
Da biste brže ulupali sneg od belanaca, prilikom mućenja belancima dodajte nekoliko kapi limuna ili sirćeta.
Mutnu goveđu supu izbistrićete ako u nju sipate jedno belance izlupano viljuškom. Posle nekoliko minuta, belance će pokupiti čestice belančevina koje supu čine mutnom, pa će nakon ceđenja ponovo biti bistra.
Komentari (0)