SUTRA JE VELIKA SUBOTA - ZA DOBAR ŽIVOT JEDNO JE KLJUČNO: Naši stari veruju da će vam TO doneti sreću, obavezno uradite!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan uoči Vaskrsa služi da se završe sve obaveze i pripreme za praznik.

SUTRA JE VELIKA SUBOTA - ZA DOBAR ŽIVOT JEDNO JE KLJUČNO: Naši stari veruju da će vam TO doneti sreću, obavezno uradite!

Foto: printscreen/spc.rs

Danas je Veliki petak, dan kada većina naših stanovnika farba jaja. Neki pak to izbegavaju danas jer smatraju da je ovo dan kada je potrebno strogo mirovati. Veliki petak je označen kao najtužniji dan u hrišćanstvu, dan kada je Isus Hrist razapet. Danas se strogo posti, ne peva se i veseli, a do nedelje dok nije Isus Hrist vaskrsao ne čuju se zvona u crkvama. Razlog tome je što crkvena zvona simbolizuju radost. Stari kažu da se danas ne uzimaju igle i ekseri jer se ne valja. 

Velika subota

Pravoslavna crkva i vernici veruju da je Hristos na Veliku subotu telom u grobu, a duhom u Adu, a u isto vreme “na prestolu bio sa Ocem i Duhom, samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice”.

Na Veliku subotu je Isus Hristos pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan njegovog vaskrsenja.

Foto: Shutterstock

Na današnji dan, na Veliki petak farbaju se jaja, prvo u crveno

U nekim krajevima Velika subota se zove i Strašna subota, Zavalita subota, Crvena i Dugačka. Ti nazivi podsećaju na muke Isusa Hrista. Na sutrašnji dan je važno da učinite neko dobro delo jer naši najstariji veruju da je to važno zbog muka koje su se desile Isusu Hristu.

Na Veliku subotu se vrše pripreme za važan praznik koji je pred nama, Vaskrs. Priprema se trpeza i gozba na kojoj treba da prisustvuje cela porodica. Takođe, na taj dan ne radi se u polju i žene ne rade ručne radove. Isto, ovaj dan prolazi u miru, bez veselja i galame, sve do nedelje, do dana kada je Hristos vaskrsnuo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading