BROJKE NE LAŽU, NAROD ZAPANJEN: Evo koliko turista je ovog leta posetilo Hrvatsku u odnosu na PROŠLU GODINU

Autor:

Putovanja

09.10.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaćih turista od početka ove godine do kraja septembra je bilo 2,4 miliona ili 6,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, a s 12,1 milion noćenja u plusu su od 1,3 posto

BROJKE NE LAŽU, NAROD ZAPANJEN: Evo koliko turista je ovog leta posetilo Hrvatsku u odnosu na PROŠLU GODINU

Foto: instagram.com/ printscreen

Hrvatsku je u septembru ove godine posetilo 5,3 posto manje turista nego u istom peridou prošle godine, ostvareno i 3,2 posto manje noćenja, ali su rezultati na nivou devet meseci u porastu - za tri odsto, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Pad fizičkog turističkog prometa u septembru je rezultat 2,4 miliona dolazaka turista i 13,2 miliona noćenja, pri čemu podaci HTZ-a iz sistema eVisitor pokazuju da je bilo manje i domaćih i stranih turista.

Stranih turista je u septembru bilo 2,2 miliona ili 5,6 posto manje nego u istom mesecu prošle godine, a ostvarili su i 3,5 posto manje noćenja ili gotovo 12 miliona.

Nešto manji minusi zabeleženi su s domaćim turistima, kojih je u septembru registrovano 236,6 hiljada ili 3,4 posto manje, a noćenja 1,2 miliona ili 0,5 posto manje nego prošle godine.

Podaci HTZ-a pokazuju da su u prvih devet meseci 2024. strani turisti ostvarili 87 posto od ukupnih turističkih dolazaka ili 16,8 miliona, što je i 2,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U ukupnim noćenjima stranci su činili i veći postotak, od 88,2 posto, sa 90,5 miliona noćenja, čime su u blagom porastu od 0,2 posto u odnosu na godinu pre.

Domaćih turista od početka ove godine do kraja septembra je bilo 2,4 miliona ili 6,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, a s 12,1 milion noćenja u plusu su od 1,3 posto.

Turisti su u prvih devet meseci većinom noćili u komercijalnim smeštajnim objektima, gde je ostvareno oko 87 posto od ukupnih noćenja ili 89 miliona, što je i oko jedan posto više u odnosu na isti period prošle godine, preneli su hrvatski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading