Nova studija otkriva šokantnu vezu između egipatske boginje neba i Mlečnog puta!

Autor:

Razonoda

20.04.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi uvidi u staroegipatsku religiju i kulturu kroz proučavanje Mlečnog puta

Nova studija otkriva šokantnu vezu između egipatske boginje neba i Mlečnog puta!

Foto: pixabay.com


Stari Egipćani su poznati po svojim bogatim verskim verovanjima i astronomskom znanju. Nova studija astrofizičara sa Univerziteta u Portsmutu istražuje ulogu Mlečnog puta u staroegipatskoj religiji, posebno u vezi sa boginjom neba Nut. Nut, koja je prikazana kao zaštitnica zemlje od poplava i ključna figura u solarnom ciklusu, sada je povezana sa Mlečnim putem.

Simulacije i drevni egipatski tekstovi kao ključni dokazi

Astrofizičar dr Or Graur, inspirisan drevnim egipatskim tekstovima, kombinuje astronomiju i egiptologiju kako bi dublje istražio ulogu Mlečnog puta u mitologiji. Kombinujući simulacije i tekstualne reference, Graur je došao do uvida da je Mlečni put u različitim godišnjim dobima osvetljavao različite delove Nutovog tela, što pokazuje duboku povezanost između egipatskih verovanja i astronomskih pojava.



Međukulturalna analiza boginje neba Nut

Pored toga, Graur je tražio sličnosti između uloge Nut u egipatskoj mitologiji i prikaza zvezdanih bogova u drugim kulturama širom sveta. Na primer, Nutova uloga u tranziciji pokojnika u zagrobni život pokazuje sličnosti sa verovanjima drugih kultura o Mlečnom putu kao putu duhova ili putu ptica.

Kombinovanje disciplina za nove uvide

Ova studija naglašava važnost kombinovanja različitih disciplina, poput astronomije i mitologije, kako bi se dobili novi uvidi u drevna verovanja i kulture. Takođe, ističe kako astronomija može povezati čovečanstvo kroz geografiju, vreme i različite kulturne perspektive. Otkrića ove studije osvetljavaju tajnu Nutove veze sa Mlečnim putem i pružaju novo razumevanje staroegipatske religije i kulture.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading