EVROPA U STRAHU OD RATA SRBA I ALBANACA NA EVRO 2024: Evo gde i kada se dve navijačke grupe prvi put mogu sresti I OBRAČUNATI

Autor:

Sport

10.06.2024

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemci totalno prevideli situaciju da će dve navijačke grupe biti udaljene samo 35 kilometara.

EVROPA U STRAHU OD RATA SRBA I ALBANACA NA EVRO 2024: Evo gde i kada se dve navijačke grupe prvi  put mogu sresti I OBRAČUNATI

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Srbije spremni su za sve izazove na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija savladali su Švedsku sa 3:0 u generalnoj probi pred EVRO 2024, a sada im predstoji da u narednih šest dana dodatno suzbiju svoje redove pred prvi meč, koji će odigrati 16. juna u Gelzenkirhenu protiv Engleske. Na putu do podviga "orlovi" će imati sigurno veliku podršku naših navijača, koji će se u nedelju naći na stadionu Šalkea jer je čak 10.000 njih apliciralo za ulaznice.

Republika

Foto: Starsport

Navijači Srbije

Međutim, toliki veliki broj najših navijača, uz poslovično ratoborne Engleze, stavio je u pripravnost nemačku policiju, ali nije sukob Srba i Engleza ono što ih najviše brine. Domaćini su mnogo više usredsređeni na potencijalni sukob srpskih i albanskih navijača, a jedan grad i jedan dan okrakterisali su kao najizgledniji da do obračuna dođe. U pitanju je grad Dortmund i subota 15. jun. A zašto baš taj dan i taj grad?

Prema informacijama koje su potvrđene i za Republiku, najveći broj naših navijača koji će biti na stadionu u Gelzenkirhenu planira da odsedne u 35 kilometara udaljenom Dortmundu, da tamo prenoći 15. juna, a onda da 16. ujutro ode u Gelzenkirhen. Baš tog dana, naredne subote, u Dortmundu snage će u prvom meču B grupe odmeriti Albanija i Italija, a kako se očekuje da Albanci imaju veliku podršku svojih navijača, pitanje je šta će se desiti kada se oni nađu u istom gradu sa hiljadama srpskih navijača.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Navijači Albanije

Ovakva mogućnost za potencijalno poprište sukoba sigurno nije pala na pamet Nemcima, jer da jeste sigurno ne bi držali tako blizu Srbe i Albance. Imajući u vidu ranije incidente, razloga za razmišljanje na ovu temu svakako je bilo. Tim što su se i jedni i drugi željni da se dokažu jer će uglavnom biti reč o gastarbajterima.

Takođe, ne treba smetnuti sa uma da Srbija upravo zbog Albanije nije otišla na EVRO 2016, pa je morala da čeka osam godina da se izbori za tu privilegiju. Naime, u kvalifikacijama za EP pre osam godina, Srbija i Albanija su bile u istoj kvalifikacionoj grupi. I tu je bio dobro poznati skandal kada su Albanci oktobra 2014. na stadion u Humskoj dronom uneli zastavu nepostojeće tvorevine Velike Albanije i tako izazvali haos i prekid meča.

Republika

Foto: Starsport

Albanski dron i sramna iaztava iznad stadiona u Beogradu

Skandalozno, UEFA je oduzimanjem bodova, tačnije pripisivanjem trijumfa Albaniji službenim rezultatom 3:0, kaznila Srbiju, pa su tadašnji "orlovi" ostali bez šanse da odu na EP u Francuskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading