"ORLOVI" VEČERAS SKIDAJU DANSKO PROKLETSTVO: Došlo vreme da se naprali dug star 32 godine i to sa kamatom!

Autor:

Sport

25.06.2024

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Piksi bio neutešan 1992, večeras bi mogao da slavi.

"ORLOVI" VEČERAS SKIDAJU DANSKO PROKLETSTVO: Došlo vreme da se naprali dug star 32 godine i to sa kamatom!

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Srbije imaju u svojim rukama ključeve osmine finala Evropskog prvenstva u fudbalu, a da bi otvorili vrata i prošli kroz njih potrebno je da savladaju Dansku. Međutim, ne bi nam tri boda donela prvu pobedu na EP kao samostalnoj zemlji, već bi bio naplaćen dug star 32 godine i to sa kamatom, a barem delimično bi bila zadovoljena i kosmička pravda.

Naime, politika je 1992. godine umešala prste i sprečila jednu od najboljih generacija naše reprezentacije da zaigra na Evropskom prvenstvu. Usled sankcija UEFA je izbacila Jugoslaviju sa turnira uprkos trijumfalnom nastupu u kvalifikacijama, da bi umesto plavih zaigrala selekcija Danske, koja se naposletku popela na kontinentalni presto. Sada, tri decenije i kusur kasnije Danska nam je opet na putu.

Podsetimo, tadašnja Jugoslavija je kao pobednik kvalifikacione grupe plasman na Evropsko prvenstvo obezbedila sa bodom više od Danske, ali u zemlji je uveliko buktao građanski rat i kao i velika Juga i sjajan sastav Ivice Osima se raspao. Neka nova reprezentacija Jugoslavije, sastavljena mahom od fudbalera iz Srbije i Crne Gore (plus igrači iz BiH, Makedonije i Slovenije koji su u to vreme bili uglavnom članovi Partizana i jedan Crvene zvezde), predvođena Ivanom Čabrinovićem, otputovala je pre svih u Švedsku i spremala se za šampionat kao da se ništa ne dešava, a dešavalo se. Deo tog tima bio je sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi.

- Ja i svi moji drugovi sigurno nismo očekivali ovako nešto, nismo očekivali tako drastičnu kaznu. Mi smo ipak sportisti i nimalo nismo krivi za sve to što se dešava. Mi smo kroz kvalifikacije igrali na zelenom tepihu i na njemu se kvalifikovali - rekao je tada Dragan Stojković Piksi na koferenciji za novinare, neposredno pre odlaska iz Švedske.

Danska je na EP ušla na mala vrata i na turniru pretrpela samo jedan poraz. Od domaćina Švedske u drugom kolu grupe 1, a neverovatan put do trona ekranizovan je 2015. delom "The Summer 1992.".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading