FRANCUZI BOLJI OD PORTUGALACA NAKON PENALA: ''Trikolori'' zakazali megdan sa Španijom!

Autor:

Sport

05.07.2024

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reprezentacija Francuske bila je bolja Portugala nakon izvođenja penala i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva.

FRANCUZI BOLJI OD PORTUGALACA NAKON PENALA: ''Trikolori'' zakazali megdan sa Španijom!

Foto: Tanjug/AP

Od samog početka utakmica se igrala tvrdo, oba tima nisu mnogo rizikovala i nije bilo toliko šansi. Portugalci su imali inicijativu sve 20. minuta kada je Teo Ernandez šutirao sa 27 metara, ali je Košta odbranio udarac. Potom su ''trikolori'' uspeli da se konsoliduju i da stanu na loptu, međutim, do kraja prvog dela nije bilo većih uzbuđenja.

Drugi deo susreta počeo je bolje od prvog. Videli smo dosta uzbuđenja, visokog tempa oba tima.  Dobra prilika za ''trikolore'' u 49. minutu. Mbabe je kombinovao sa Kanteom, a onda je šutirao, ali je Košta uhvatio loptu. Potom su Portugalci imali sjajnu šansu u 61. minutu kada je Fernadeš šutirao iz idealne pozicije, ali je Košta zaustavio udarac, pokušao je i Kanselo, ali je šutirao preko gola. Nakon dva minuta usledila je stopostotna prilika za Portugal. Vitinja je primio loptu sam na pet metara, ali mu je golman Milana skinuo "zicer". Samo korner za Portugal, opet bez opasnosti.

Onda su i ''trikolori promašili veliki zicer kada je Muani bio u fenomenalnoj prilici, ali je Dijaz sjajno intervenisao. 70. minut - Još jedan promašaj za Francuze u 70. minutu. Dembele je pokušao, ali nije uspeo da prođe Pepea, ali je lopta došla do Kamavinge, koji je bio ispred gola, šutirao, ali je lopta otišla pored stative. Nakon ovoga ponovo je opao tempo i utakmica je otišla u produžetke.

Obe selekcije su igrale sa dosta opreza u produžecima, tako nije bilo većih uzbuđenja, sem onog u 93. minutu kada je Ronaldo na dodavanje Konseinsa promašio zicer. Ni nakon 120 minuta nije se rešio pobednik, tako da su usledili penali. ''Trikolori'' su nakon boljeg izvođenja jedanesteraca (5:3) bili bolji i zakazali okršaj sa Španijom u polufinalu.

 

PORTUGAL - FRANCUSKA 0:0 (3:5)

TOK MEČA:

Penali:

3:5 - Ernandes pogađa. Francuska je u polufinalu.

3:4 - Sjajan penal Nuno Mendeša.

2:4 - Barkola siguran sa bele tačke.

2:3 - Feliks pogađa stativu.

2:3 - Precizan je bio i Kunde.

2:2 - Bernardo Silva siguran.

1:2 - Fofana pogađa po sredini.

1:1 - Ronaldo pogađa.

0:1 - Dembele precizan.

Drugi produžetak:

120. minut - KRAJ DRUGOG PRODUŽETKA! GLEDAČEMO PENALE!

112. minut - Udarac Dembelea, preko gola!

108. minut - Novi sjajan napad Portugala, centrirao je Konseisao, Feliks je šutirao glavom ali je pogodio spoljni deo mreže!

106. minut - Barkola menja Mbapea! Na terenu je Feliks za Portugal, on je zamenio Leaa.

Prvi produžetak:

105. minut - KRAJ PRVOG PRODUŽETKA!

100. minut - Portugalci igraju bez većeg rizika, drže loptu u nogama.

93. minut - Ronaldo je imao prvu priliku na meču. Konseinsao je kao metak prošao po desnom boku i na petercu uposlio Kristijana koji je šutrao preko gola.

Drugo poluvreme:

90+3 minut - KRAJ REGULARNOG DELA! IGRAJU SE PRODUŽECI!

90+3. minut - Šut Mbapea, ali siguran Košta!

90+3. minut - Neveš menja Palinju, vremena je sve manje za promenu rezultata!

87. minut - Pokušao je Kante šutem iz daljine, ali Košta je bez većih problema uhvatio loptu.

84. minut - Novi žuti karton. Ovog puta javnu opomenu je zaradio Saliba nakon faula nad Konseisaom.

79. minut - Prvi žuti karton na meču, dobio ga je Palinja koji će propustiti polufinale ukoliko se Portugal plasira!

74. minut - Udarac Dembelea, jako blizu. Dvostruka izmena u Portugalu, Semedo i Konseisao na terenu umesto Kansela i Fernandeša.

70. minut - Još jedan promašaj za ''trikolore''. Dembele je pokušao, ali nije uspeo da prođe Pepea, ali je lopta došla do Kamavinge, koji je bio ispred gola, šutirao, ali je lopta otišla pored stative.

66. minut - Kakav zicer za Francuze. Veliki promašaj za Muanija, tj odlična intervencija DIjaza. Sam je izašao ispred Košte i fenomenalna reakcija štopera Mančester sitija!

63. minut - Još jedna prilika za Portugal, stopostotna, Vitinja je primio loptu sam na pet metara, ali mu je golman Milana skinuo "zicer". Samo korner za Portugal, opet bez opasnosti!

61. minut - Pretili su Portugalci. Prvo se Fernandeš našao u odličnoj šansi, ali je Menjon sjajno intervenisao, potom je Kanselo šutirao, ali preko gola.

52. minut - Dobar napad Francuza po levom boku, gde je probio Ernandes, lepo je poslao loptu pred gol po zemlji, a na drugoj stativi je zakasnio Kolo Muani da loptu pošalje u mrežu. 

49. minut - Dobra prilika za ''trikolore''. Mbabe je kombinovao sa Kanteom, a onda je šutirao, ali je Košta uhvatio loptu.

Prvo poluvreme:

45. minut - KRAJ PRVOG DELA!

42. minut - Šansa za Portugal. Bruno je šutirao slobodan udarac, ali je lopta otišla preko gola.

34. minut - Prvi korner za Francuze, Grizman je odigrao kombinaciju, dugo su kombinovali Francuzi, kružili oko kazneng prostora Portugala, na kraju im je loptu opduzeo Nuno Mendeš.

28. minut - Krenuli su Francuzi u kontru posle petog kornera Portugalaca.  Pobegao je Kilijan Mbape svom dojučerašnjem saigraču Nunu Mendešu, stigao je do lopte, sačekao svoje saigrače, ali se onda napad Francuza usporio i završio tako što je Kamavinga probao svoj udarac iskosa sa leve strane. 

22. minut - Mbape je probio po levoj strani, bilo je opasno, ali je Košta izbio loptu!

20. minut - Pretili su i Francuzi. Teo Ernandez je uputio udarac sa velike daljine, ali je Košta zaustavio šut.

16. minut - Prilika za Portugal, Fernandeš je šutirao sa distance, ali mu je udarac blokiran, a lopta je otišla u korner.

10. minut - Nakon nešto dinamičnijeg početka, težište igre se preselilo na sredinu terena, bez opasnijih napada!

 

 

Ovo je repriza finala iz 2016. godine, kada je Portugal slavio 1:0 golom Edera u produžecima, osvojivši tako svoju jedinu titulu šampiona Starog kontinenta. Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera u istoriji, bio je deo tog trijumfa, ali je morao da napusti teren zbog povrede kolena. Sada, sa 39 godina, reprezentativni uspesi mu i dalje mnogo znače, što je pokazao i emotivnom reakcijom nakon promašenog penala protiv Slovenije u osmini finala.

U ovom meču, Kristijano Ronaldo će se suočiti sa mladim Kilijanom Mbapeom, koji je nekada držao Ronaldove postere na zidu sobe, a danas je sam jedan od najboljih fudbalera planete. Ovaj susret predstavlja pravu borbu između dve generacije fudbalera, sa Ronaldo koji želi da još jednom obraduje naciju, dok Mbape teži da pokaže svoj talenat i potencijal na najvećoj sceni.

Francuska reprezentacija nije blistala na ovom Evropskom prvenstvu, ali su uspeli da ostvare pobede. Zanimljivo je da nisu postigli gol iz igre tokom turnira, ali su uspeli da kontrolišu svoje mečeve i dođu do željenih rezultata. Njihova pobeda nad Belgijom, iako sa minimalnim rezultatom, pokazuje snagu i kvalitet ovog tima, koji je definitivno jedan od favorita za osvajanje titule.

Portugal je bio prvi u svojoj grupi, ali su doživeli poraz od Gruzije u meču koji nije imao značaj za plasman. Ipak, najveći izazov su imali u osmini finala, gde su se suočili sa tvrdom Slovenijom. Tek posle boljeg izvođenja penala su uspeli da se plasiraju u četvrtfinale, što pokazuje da će morati da pruže svoj maksimum kako bi se suprotstavili favorizovanoj Francuskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading