Kao vrhunski sportista je mogao da se ne odazove vojnom pozivu: Podsetimo se srpskog heroja Gorana Raičevića koji je poginuo tokom NATO agresije!

Autor:

Sport

24.03.2019

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godišnjica NATO bombardovanja vratila je sećanje na mnoge koji su životima platili odbranu zemlje. Jedan od njih je slavni atletičar Goran Raičević koji je poginuo noseći uniformu Vojske Jugoslavije na Đurđevdan 6. maja 1999. godine u 36. godini.

RepublikaFoto: youtube.com/ Brainz TV
Da se ne zaboravi - Goran Raičević

Stradao je u Medveđi pošto ga je pogodio snajperski hitac koji su ispalili albanski teroristi.

Raičević je kao vrhunski sportista mogao da se ne odazove vojnom pozivu. Početkom bombardovanja trebalo je da otputuje u Grčku na takmičenje.

Umesto toga, rešio je da zaduži uniformu Vojske Jugoslavije i obavi, kako je govorio, najvažniji zadatak - da čuva i odbrani zemlju i porodicu, suprugu Jelenu i blizance Nikolu i Katarinu.

Danas obične ljude na Gorana podseća spomenik ispred stadiona Partizana.

Raičević je bio jedan od najboljih uličnih trkača u SFRJ. Rođen je 1963. godine u selu Strojnici kod Brusa. Atletikom je počeo da se bavi 1975. godine, kao učenik petog razreda osnovne škole "Moša Pijade" iz Razbojne.

Atletsku karijeru je počeo u AK Crvena zvezda, a kasnije je nastupao i za Partizan.

Goran ubrzo postaje državni reprezentativac. Bio je šestostruki prvak Belog krosa, a od 1989. do 1992. godine je bio nepobediv na uličnim trkama u Jugoslaviji. Višestruki je prvak Balkana i Jugoslavije na 5 i 10 hiljada metara. Osvajao je medalje na mnogim maratonskim trkama: Beogradski, Podgorički, Novosadski, Niški, Cerski, Skopski...

Najveći uspeh mu je bio osvajanje zlata na B kupu Evrope u Barseloni i drugo mesto na A kupu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading