"GRANDE MILOVAN": Evo TOP 10 golova koje su postigli golmani (VIDEO)

Autor: Republika/A.Đ.

Sport

25.06.2024

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stub svakog tima.

"GRANDE MILOVAN": Evo TOP 10 golova koje su postigli golmani (VIDEO)

Foto: printscreen/X

Na svakoj fudbalskoj utakmici, najveća pažnja se posveti fudbalerima na terenu, pogotovo onima koji igraju u napadu. Odbrana je uvek bila manje zanimljiva, a sa njima i golman. Međutim, ono što obični posmatrači i navijači ne znaju je da je golman ustvari stub svakog tima. Bez kvalitetnog golmana, nema ni kvalitetnog tima.

Golman ili vratar je fudbalska pozicija čija je glavna uloga čuvanje gola. Jedini je igrač kojem je dozvoljeno igrati rukom ili dlanom, u za to predviđenom prostoru, šesnaestercu. U toku utakmice svaka ekipa mora imati golmana na golu, bez obzira na stanje na terenu.

Golmani moraju nositi opremu koja ih jasno razlikuje od saigrača, protivnika, te sudija na terenu. Većina golmana koristi i golmanske rukavice koje služe za zaštitu dlanova i bolje rukovanje loptom.

Iako mogućnost igre rukama daje prednost golmanu, oni su inače kao i svaki drugi igrač na terenu. Pravila nalažu da fudbalski tim mora imati golmana, no nije nužno da golman bude na golu, već on može igrati i u napadu. Neki golmani su čak postizali golove, najčešće kada bi njihova ekipa bila u rezultatskom minusu, te u situaciji da imaju prekid ili korner pred protivničkim golom. Onda bi golmani izlazili i pokušali postići pogodak.

Najpoznatiji primer takvog golmana bio je Džimi Glas, koji je svojim golom u sudijskoj nadoknadi spasio svoju ekipu od ispadanja. Drugi način postizanja golova je iz prekida ili jedanaesteraca. Najbolji golman izvođač udaraca iz prekida u fudbalskoj istoriji je Brazilac Rožerio Seni (još aktivan) sa 89 golova, drugi je Paragvajac Hose Luis Čilavert (završio karijeru) sa 62 gola.

Međutim, ovo su 10 najbolje ocenjenih golova:

1. Ivan Provedel (Lacio)

2. Oskarin Masulke (Baroka)

 

 

3. Asmir Bogović (Stouk siti)

4. Feliks Madrigal (Morelija Atletik)

 

 

5. Alison (Liverpul)

6. Gabrijel Kobilak (Radomiak - Hrvatska)

 

 

7. Čilavert (Veter Salsfild)

8. Džimi Glas (Karlajl)

 

 

9. Metju Turner (Kardif siti)

10. Kvilan Roberts (Kanada U17)

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading