PREMINUO ČUVENI GOLMAN: Velika tuga je pogodila ljubitelje fudbala

Autor:

Sport

14.07.2024

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastupao je punih 17 godina.

PREMINUO ČUVENI GOLMAN: Velika tuga je pogodila ljubitelje fudbala

Foto: pixabay.com

Tuga

Nekadašnji golman reprezentacije Bugarske, Ilija Valov, preminuo je u 63. godini od posledica bolesti pluća. Valov je ostavio dubok trag u bugarskom fudbalu i bio je poznat po svojim impresivnim nastupima kako u domaćim, tako i u inostranim klubovima.

Valov je stekao slavu u dresu Boteva iz Vratse, za koji je igrao od 1980. do 1988. godine. Sa ovim klubom je ostvario značajne uspehe, a ukupno je nastupao punih 17 godina, uključujući i period proveden u mlađim kategorijama. Nakon Boteva, Valov je igrao za CSKA iz Sofije, sa kojim je osvojio dve titule, pre nego što je nastavio karijeru u inostranstvu. Njegov fudbalski put vodio ga je u Nemačku, gde je nastupao za Berlin i Austriju iz Beča, da bi karijeru okončao u Turskoj, gde je branio boje Karšijaku i Denizlija.



Jedan od najznačajnijih trenutaka u Valovljevoj karijeri dogodio se 1989. godine u Kupu pobednika kupova. U meču protiv Rode, Valov je uspeo da zaustavi čak četiri udarca sa bele tačke, čime je svom timu trasirao put ka prolasku u narednu rundu. Ovaj podvig ga je lansirao u fudbalsku slavu i učinio ga poznatim širom Evrope.

Nakon završetka aktivne igračke karijere, Valov se posvetio trenerskom poslu, prvo kao šef struke CSKA, a zatim kao trener golmana. Sa reprezentacijom Bugarske nastupio je na Svetskom prvenstvu 1986. godine, a ukupno je odigrao 31 meč za nacionalnu selekciju.

Ilija Valov će ostati upamćen kao izuzetno talentovan golman koji je ostvario značajan uspeh kako na domaćem, tako i na međunarodnom fudbalskom terenu. Njegova hrabrost i izuzetne odbrane ostaće trajno urezane u istoriju bugarskog fudbala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading