EVROLIGA DONELA NOVO PRAVILO: Ova promena biće ključno u narednoj sezoni!

Autor:

Sport

20.09.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo će doneti benefite.

EVROLIGA DONELA NOVO PRAVILO: Ova promena biće ključno u narednoj sezoni!

Foto: Shutterstock, wikipedia

Nova sezona Evrolige se bliži, a sa njom stižu i promene u pravilima kojima je cilj da se igra "očisti" od nedoumica i sudijskih grešaka. Jedna od ključnih promena je mogućnost sudija da pregledaju snimak kako bi utvrdili da li je lopta prešla polovinu terena u poslednja dva minuta četvrte četvrtine i poslednja dva minuta produžetka.

Ovo pravilo bi moglo da donese mnogo benefita s obzirom na prošlost u kojoj su se događale sudijske greške ovakvog tipa. Takođe, treneri će imati mogućnost da pozovu čelendž za ovakve situacije bilo kada, što dodatno doprinosi fer i poštenoj igri. Druga značajna promena odnosi se na pravila sudijskog podbacivanja i prelaženja polukruga. Prema novim pravilima, ukoliko dođe do prekršaja, više neće biti podbacivanja. Umesto toga, igrač koji stoji na liniji sa loptom u rukama će imati posed i njegova ekipa će imati 24 sekunde da organizuje napad.

Ukoliko se prekršaj dogodio u prednjem polju suprotne ekipe, lopta će biti vraćena u zadnjem polju sa 24 sekunde na satu za šut. U slučaju da se prekršaj dogodio u zadnjem polju, lopta će biti odbijena u prednjem polju sa 14 sekundi na satu za šut. Još jedna bitna promena odnosi se na odluku sudija u vezi sa blokom/faulom u napadu. Prema novim pravilima, odbrambeni igrač će se smatrati van odbrambenog polukruga ako mu je noga u vazduhu iznad linije, dok se do sada smatralo da je unutra u ovakvom slučaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading