SUROVO: Jedna psovka ga je mnogo koštala - FIA nema milosti!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

21.09.2024

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo mu zaista nije trebalo.

SUROVO: Jedna psovka ga je mnogo koštala - FIA nema milosti!

Foto: twitter.com

Holanđanin Maks Ferštapen, aktuelni šampion Formule 1, naći će se pod disciplinskom merom Međunarodne automobilske federacije (FIA) zbog psovke izgovorene tokom TV intervjua nakon kvalifikacija.

Ferštapen je prekršio član 12.2.1k Međunarodnog sportskog kodeksa, koristeći reč koja uzrokuje moralnu štetu FIA, njenim telima, članovima, izvršnim licima ili sportu uopšte. Iako je kao olakšavajuća okolnost uzeta u obzir činjenica da psovka nije bila upućena ni na čiji račun, kao i to da engleski nije Ferštapenov maternji jezik, disciplinska komisija ipak će mu odrediti nekonvencionalnu kaznu.

Umesto uobičajene finansijske kazne, Maks Ferštapen će morati da učestvuje u "radu od javnog značaja" u saradnji sa rukovodstvom FIA. Detalji o vrsti i obimu ovog rada još uvek nisu poznati, ali će svakako biti interesantno ispratiti kako će se trostruki šampion sveta nositi sa ovom neobičnom kaznom.

Foto: Tanjug/AP

FIA je neumoljiva - kaznu će morati da odradi

 

Ferštapenov prekršaj izazvao je različite reakcije u svetu automobilizma. Prvi čovek FIA, Mohamed Ben Sulajem, odlučan je u nameri da iskoreni psovke iz sporta, te je odlučio da preduzme korake kako bi disciplinovao Holanđanina. Sa druge strane, neki su izrazili razumevanje prema Ferštapenu, uzimajući u obzir njegovu emocionalnu reakciju nakon kvalifikacija.

Treba podsetiti da je dvadesetšestogodišnji Belgijanac koji nastupa pod holandskom zastavom aktuelni šampion Formule 1, a istovremeno je i najmlađi vozač koji je stupio u karavan Formule 1, s obzirom da je svoju prvu trku, Veliku nagradu Australije vozio 2015. godine, sa svega 17 godina i 266 dana.

Ova situacija jasno pokazuje da su pravila i etika u sportu od izuzetnog značaja, te da se prekršaji neće tolerisati bez odgovarajućih sankcija, čak i kada su u pitanju vrhunski sportisti poput Maks Ferštapena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading