RUSI DA PROĐU KAO JUGOSLOVENI 1992: Čelnik MOK naseo na provokaciju i rekao šta misli

Autor:

Sport

18.04.2024

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ranije poznato pod kojim uslovima ruski sportisti mogu na OI u Pariz.

RUSI DA PROĐU KAO JUGOSLOVENI 1992: Čelnik MOK naseo na provokaciju i rekao šta misli

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah nedavno se našao u centru pažnje nakon razgovora sa ruskim prankerima Vovanom i Leksusom. Naime, ruski pranker Aleksej Stoljarov (Leksus) putem video-veze razgovarao je sa Bahom, kojem se predstavio kao visoki afrički zvaničnik.

Tokom razgovora, Leksus se dotakao teme neutralnog statusa ruskih sportista na Olimpijadi u Parizu. Bah je izneo svoje mišljenje o eventualnom učešću ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, poredeći situaciju sa primerom nekadašnje Jugoslavije. U razgovoru sa Leksusom, Bah je izjavio da pojedini ruski sportisti žele da učestvuju na Olimpijadi u Parizu i uporedio situaciju sa primerom nekadašnje Jugoslavije. On je istakao da je sličan pristup bio primenjen na jugoslovenske sportiste tokom Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine, kada im je bilo zabranjeno učešće zbog političkih razloga.

- Imamo mnogo takvih presedana. Pre svega, što se tiče Srbije i Jugoslavije. Jugoslaviji su svojevremeno zabranili da učestvuje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Isto rešenje, koje sada nudimo sportistima iz Rusije, tada je primenjivano na jugoslovenske sportiste. To je bio isti pristup. To se koristilo i u drugim slučajevima. Videćete sportiste, oni žele da dođu - rekao je Bah.

Republika

Foto: printscreen

Ruski prankeri

Nakon ovog incidenta, niko iz Međunarodnog olimpijskog komiteta nije se oglasio sa zvaničnim komentarom. Ovo je izazvalo dodatnu pažnju javnosti, dok se i sam Bah nije oglašavao povodom ovog događaja.

Podsetimo, ruski sportisti će, prema ranijem saopštenju MOK, moći da učestvuju na Olimpijadi u Parizu pod neutralnim statusom, uz poštovanje određenih kriterijuma. Ovo znači da će oni nastupati sa posebnom himnom i zastavom, a neće im biti dozvoljeno da učestvuju u defileu sportista na ceremoniji otvaranja. Takođe, ograničen je i broj ruskih sportista koji će moći da se kvalifikuju za učešće na OI.


Ovo nije prvi put da su ruski prankeri Vovan i Leksus izazvali pažnju javnosti svojim lažnim predstavljanjima. U proteklim godinama, uspeli su da se lažno predstave kao različite javne ličnosti, uključujući i predsednika Ukrajine, pevača Eltona Džona, boksera Vitalija Klička, premijera Kanade i druge.



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Petar Popovic

18.04.2024 18:19

Mozda je ovaj bio pripadnik hitler jugenda, kao sto je veliti prijatelj josipa broza bio pripadnik ss jedinica? Hajde da pitamo analenu izmedju dva varijetetska nastupa!

Petar Popovic

18.04.2024 18:37

Izvinite godine, 66, zar ne bese prijatelj visoko odlikovani titov, ss oficir kurt valdhajm? Da li je odlikovanje jb- a bilo zbog broja ubijenih SRBA I Jevreja? Cetnik Kamenko