NALAZIO SE ČAK I NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: Evo ko je bio Brano Mićunović!

Autor:

Svet

20.04.2024

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednje tri decenije Mićunović se bavio građevinskim i kockarskim biznisom

NALAZIO SE ČAK I NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: Evo ko je bio Brano Mićunović!

Foto: Privatna arhiva

Juče je u Podgorici preminuo Branislav Brano Mićunović, crnogorski biznismen koji je bio predmet brojnih optužbi i kontroverzi kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regiona.

Mićunović je bio optužen za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića 2000. godine, ali je oslobođen optužbe 2007. zbog nedostatka identifikacije. Takođe, bio je optužen za šverc cigareta tokom devedesetih godina u Italiji, ali je postupak obustavljen zbog zastarelosti.

U Crnoj Gori i zemljama regiona je najčešće pominjan kao vodeća ličnost organizovanog kriminala još iz perioda bivše Jugoslavije, kako ga je označio i američki Stejt Department u novembru 2023. kada ga je stavio na listu sankcionisanih kompanija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana.


Poslednje tri decenije Mićunović se bavio građevinskim i kockarskim biznisom, a bio je blizak prijatelj sa bivšim predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Nakon gubitka vlasti Đukanovićeve partije 2020. godine, nove vlasti su najavljivale rasvetljavanje nelegalnih poslova Mićunovića.

Američko Ministarstvo finansija je stavilo Mićunovića na crnu listu zajedno sa Miodragom Dakom Davidovićem iz Nikšića, navodeći da je Mićunović najpoznatiji po ilegalnom švercu cigareta i korupciji crnogorskih institucija.

Iako su postojale brojne optužbe i kontroverze oko Branislava Brana Mićunovića, nijedna optužba protiv njega nije dokazana kroz sudski proces. Smrću ovog biznismena završava se jedno poglavlje koje je dugi niz godina izazivalo pažnju javnosti kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading