ŠOK SCENA NA JADRANU: Strani turisti razbesneli kupače! Kako im je palo na pamet da OVO URADE na plaži? (FOTO)

Autor:

Svet

24.06.2024

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupači su negodovali, međutim dvoje turista s kojima je bilo i dete nisu se previše obazirali

ŠOK SCENA NA JADRANU: Strani turisti razbesneli kupače! Kako im je palo na pamet da OVO URADE na plaži? (FOTO)

Foto: Shutterstock

Na plaži kod Biograda na moru u Hrvatskoj osim kupača danas se smestio i automobil austrijskih registarskih oznaka, javio je jedan od očevidaca koji je sve zabeležio kamerom.

Možda je reći "na plaži" i preblago jer auto je parkiran doslovno na metar od mora.

"Bahati strani državljani su parkirali vozilo na plaži između kupača koji su se ubrzo udaljili od vozila. Neki zbog nelagode, a neki i zbog straha. Plaža je Slanica pored Crvene Luke, nedaleko od Biograda", rekao je ogorčeni očevidac.

Kako je rekao, kupači su negodovali, međutim dvoje turista s kojima je bilo i dete nisu se previše obazirali, prenosi Index.

"Ignorisali su sve primedbe uz komentar da gospođa ima zdravstvenih problema s nogom, što je apsurd jer je gospođa već nakon nekog vremena pokazala da je vitalna i da bez problema može hodati 50 metara, što je udaljenost na kojoj su parkirani svi drugi automobili", rekao je ovaj muškarac.

 

 

Slike pokazuju da su se turisti poprilično raskomotili uz automobil na plaži u prvom redu do mora. Pored Audija su i suncobran, luftić i sličan plažni asortiman.

Inače, površina mora uz severni deo Jadrana danima je već prekrivena želatinskim slojem mulja, što mikrobiolozi u Hrvatskoj objašnjavaju cvetanjem mora, dok slovenački stručnjaci iznose drugačije teorije o uzroku ove pojave.

Prema Slovenačkom nacionalnom institutu za biologiju, sluz na površini mora nastaje delovanjem fitoplanktona koji izlučuje veliku količinu organske materije u vodu. Potrebno je nekoliko sedmica da mikroorganizmi razgrade ovu sluz.

Patricija Mozetič iz Morske biološke stanice naglašava da se ovaj fenomen razlikuje od cvetanja mora, što dodatno komplikuje situaciju, prenosi zagrebački Večernji list.

Sluz, osim što se sastoji od amorfne želatinske mase, sadrži raznovrsne čestice, kako žive, tako i izumrle. Na nju se hvataju fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, larve i jajašca različitih životinja. Takođe, uključuje čestice kostura, ostatke biljnih i životinjskih ćelija, bakterije, polen, ciste te mineralne čestice iz morskih sedimenata i kopnenog porekla.

Ove čestice variraju u bojama, oblicima i veličinama, a njihov raspored zavisi od različitih elemenata. Sluz se obično formira u dubljim slojevima mora, ali se postepeno diže prema površini, a tokom dana ih vetrovi i površinske struje nose prema obali, gde se najčešće skupljaju na zatvorenim prostorima poput plaža.

Iako sluz, kako se navodi, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje kupača, zbog prisutnosti zarobljenih organizama, uključujući i potencijalno patogene, preporučuje se izbegavanje direktnog kontakta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading