USVOJENO! Viši sud doneo odluku o optužnici protiv Duška Kneževića!

Autor:

Svet

09.07.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je saopšteno iz Višeg suda, nakon pravosnažnosti ovog rešenja biće zakazano novo ročište za kontrolu ove optužnice

USVOJENO! Viši sud doneo odluku o optužnici protiv Duška Kneževića!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Knežević se, između ostalog, tereti da je preko tadašnjeg viceguvernera Centralne banke Crne Gore Velibora Miloševića podmitićivao kontrolore koji su proveravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro.

Predsednik Višeg suda Zoran Radović odbacio je optužnicu u odnosu na Kneževića jer Velika Britanija ovog optuženog nije izručila Crnoj Gori za postupanje u ovom predmetu Specijalnog tužilaštva.

- Optužnica protiv Duška Kneževića za krivi član dela produženo krivično delo utaja poreza i doprinosa, produženo krivično delo pranje novca i produženo krivično delo utaja poreza I doprinosa putem pomaganja se odbacuje iz razloga postojanja okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje - potvrđeno je portalu Dana.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, nakon pravosnažnosti ovog rešenja biće zakazano novo ročište za kontrolu ove optužnice.

Foto: youtube.com/printscreen

Duško Knežević

Pored Kneževića i Miloševića na optužnici su Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko i Ekatarina Konaneko.

Status svedoka saradnika u ovom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.

Na ovoj optužnici koju je potpisao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić a danas pred sudom zastupala tužiteljka Tanja Čolan Deretić bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević se tereti da je uzimao novac od Kneževića.

Milošević se našao na meti istražitelja nakon što je Knežević početkom januara 2019. godine objavio snimak razgovora na osnovu kojeg tvrdi da je Veliboru Miloševiću dao 100 hiljada evra.

Knežević je tada tvrdio da je snimak nastao 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što je Milošević podneo ostavku na mesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.

Milošević je sa funkcije zvanično otišao u februaru 2016. na mesto predsednika Borda direktora Universal banke gde je nakon hapšenja i pokretanja krivičnog postupka protiv njega dao ostavku i na tu poziciju.

Prema navodima optužnice, Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine na teritoriji Kipra i Crne ore formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali osobe sa ove optužnice a koja je funkcionisala do 2017. godine.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Duško Knežević

U delovanju ove kriminalne organizacije korišćene su privredne poslovne strukture.

Prema kriminalnom planu koji je sačinio organizator Duško Knežević uz pomoć članova kriminalne organizacije podizani su krediti koje krajnji korisnici nisu vraćali.

Krediti su pokrivani depozitima kojim je garantovano njihovo vraćanje a koje su položile kompanije u vlasništvu Duška Kneževića, firme povezane sa njim i ostalim optuženima.

Ovlašćena lica u ovim kompanijama, Duško Knežević i članovi kriminalne organizacije su na ovaj način ostvarivali prihode od novčanih sredstava dobijenih kreditima a koje nisu prijavljivali državnim organima Crne Gore.

Sve ovo je rađeno sa ciljem izbegavanja plaćanja poreskih obaveza, stavljanja nezakonito stečenog novca u redovne novčane tokove ali i radi sprečavanja utvrđivanja pravog stanja u bankama čiji je većinski vlasnik Duško Knežević.

Knežević je u više procesa označen kao organizator kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona evra.

(Republika/Dan.co.me)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading