"VEĆ 20 GODINA SAM FINANSIRAO DPS" Duško Knežević dao iskaz pred Višim sudom u Podgorici

Autor:

Svet

18.09.2024

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odgovarajući na optužbe da je "oprao pare" koje je dao DPS-u, Knežević je rekao da se peru pare od kokaina i guraju se u legalne tokove.

"VEĆ 20 GODINA SAM FINANSIRAO DPS" Duško Knežević dao iskaz pred Višim sudom u Podgorici

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Tanjug/AP

Biznismen Duško Knežević izjasnio se danas u Višem sudu u Podgorici da nije kriv, ali i da ne razume navode iz optužnice koju je pročitala specijalna tužiteljka, Tanja Čolak Deretić.

- Optužnica je nebuloza. Nisam kriv. Izneću odbranu. Neću odgovarati na pitanja tužioca i suda, samo na pitanja svojih branilaca. Smatram da je ovo politički proces protiv mene. Optužnica je fabrikovana i izmišljena. Ona je proizvod moje tuče sa vlastima i režimom. Hteli su da me nameste u slučaj državni udar da budem svedok i da sam prao pare, kao da su došle iz Rusije. Ja sam to odbio - izjavio je Knežević.

Odgovarajući na pitanja svojih branilaca advokatice Andrijane Razić, te advokata Dražena Medojevića i Dušana Radovaljevića, Knežević je kazao da ga je Milo Đukanović molio da pomogne političku kampanju DPS u Zeti.

- Milo Đukanović me molio da novcem pomognem DPS za izbore u Zeti. Rekao sam da imam svojih 200.000 dolara. Dao sam ih šefu obezbeđenja, Vlatku Rašoviću, da ih konvertuje u evre. Nakon dan-dva, javio mi se Migo Stijepović i rekao da niko u Zeti neće dolare. Pitao me da ih zamenim u evre - kazao je optuženi Knežević.

Odgovarajući na optužbe da je "oprao pare" koje je dao DPS-u, Knežević je rekao da se peru pare od kokaina i guraju se u legalne tokove. 

- Ovde se ne radi o pranju para, već o reketu i iznudi poslovnog čoveka. To je isto kao da devojka prijavi da je silovana, a tužilaštvo je optuži za prostituciju - naveo je Knežević.

On je ponovio da je Stijepoviću u svojoj kući dao  97.000 evra i da je snimak koji je nastao autentičan. Dodao je da mu je Stijepović tom prilikom rekao da će novac da odnese Milu Đukanoviću i da ima tremu kada se sa njim sretne.

- Vidim da ste snimak izbacili iz predmeta. Snimak koji sam napravio, nisam mislio da ću ga koristiti, osim kao smrtnosnu pilulu za spas. Već 20 godina sam finansirao DPS. I ne samo ja, već još 100 privrednika u Crnoj Gori, ali niko nema petlju da to kaže - rekao je Knežević.

U nastavku odbrane Knežević je izneo da u svojim poslovnim rezultatima i uspesima ima oko milijardu i četiri stotine miliona evra aktive u Crnoj Gori.

Na pitanje advokata Dražena Medojevića, o poreklu 110.000 dolara, jer je u optužnici navedeno da je taj novac stečen kriminalnom delatnošću, Knežević je rekao da ne bi da se hvali, ali da je uvek imao dosta novca kod sebe, kao i račune na Kipru i Dubajiu

- Za 7.000.000 dolara prodao sam kući iranskom ambasadoru. Što se tiče ovih 110.000 dolara koje je konvertovano u 97.000 evra, to je odradilo šest vozača, svi po 15.000. Rekao sam da se uzme šest vozača i da se novac da za DPS - izjavio je Knežević. 

Objasnio je da snimak napravio da bi se zaštitio, te da su sve prijave protiv njega krenule nakon što je objavio snimak kada je davao novac Migu Stijepoviću.

-To je fakat i to treba da se zna. Oni samo uzimaju i ne vraćaju novac. Migo Stijepović je bio samo operativac koji je nosio pare Milu Đukanoviću. Ja sam bio na suviše visokom nivou da bih se bavio formiranjem kriiminalne organizacije. Nakon snimka krenule su prijave i poternice. Sva imovina mi je blokirana u Crnoj Gori. Nemam od čega da živim. Sada živim od prodaje slika - ispričao je Knežević.

Kad mu je, kazao je, blokirana "Atlas banka", u koju nije mogao da uđe, telefonom je pozvao Mila Đukanovića.

- Pozvao sam Mila Đukanovića, koji se tada nalazio u Argentini. Tamo je bilo jutro. Pitao sam Mila šta se ovo dešava. On kaže da je u Argentini. „Čekaj me u Podgorici, pa da vidimo šta se dešava, kazao mi je Milo - ispričao je Knežević. 

Savetovali su ga, kazao je, da napusti Crnu Goru što je i učinio najpre odlaskom u Beograd, ali je i odande morao da ode, jer su ga i tamo pratile kriminialne grupe, pa je redovnom avionskom linijom otišao u London.

Knežević je iznoseći odbranu govorio o poslovanju u Rusiji i  tzv. ničijoj kući.

Na kraju je pitao sudiju, Nenada Vujanovića, zašto je snimak "koverta" izbačen iz spisa predmeta, na šta je dobio odgovor da je "to stvar tužilaštva".

Suđenje Kneževiću biće nastavljeno 20. septembra.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading