DUNAV SE IZLIO U MAĐARSKOJ! VODA DOŠLA DO ZGRADE PARLAMENTA: Tek se sprema prava katastrofa! (VIDEO)

Autor:

Svet

19.09.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jaki vetrovi i neobično jake padavine pogodile su Evropu

DUNAV SE IZLIO U MAĐARSKOJ! VODA DOŠLA DO ZGRADE PARLAMENTA: Tek se sprema prava katastrofa! (VIDEO)

Foto: printscreen

Voda je stigla do zgrade parlamenta, dok Dunav nastavlja da izaziva poplave u centru Budimpešte.

Prema prognozama, vodostaj Dunava u Budimpešti dostići će vrhunac za vikend, oko 850 centimetara. U sredu ujutru poplavljen je donji kej u Budimpešti.

Jaki vetrovi i neobično jake padavine pogodile su delove Austrije, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke. Najmanje 22 osobe su poginule u ekstremnim vremenskim prilikama i poplavama koje je izazvao ciklon Boris u centralnoj Evropi.

Orban: "Ovo je najteža faza, četiri tačke su najugroženije"

Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, prema kojem su naložene koordinisane mere zaštite za celu teritoriju Mađarske stupio je na snagu, a Orban je izjavio da je u toku najteža faza zaštite, za koju se očekuje da će trajati do sledećeg četvrtka.

 

 

Vrh poplavnog talasa zahvatio je Mađarsku u utorak uveče, rekao je Orban novinarima, dodavši da će nadležne službe, vojska, Ministarstvo unutrašnjih poslova i volonteri raditi na zaštiti oblasti ugroženih poplavnim talasom iz zapadnih delova zemlje.

- Ovo je najteži period. Trajaće oko nedelju dana ili osam dana počev od danas - rekao je on.

Prema njegovim rečima, do sada je evakuisano 4.392 ljudi, a najugroženije oblasti su Pilišmarot, neki delovi autoputa 11 na severozapadu zemlje i ostrvo Margaret, kao i metro stanica Baćanji skver u Budimpešti, gde stručnjaci za upravljanje vodnim resursima rade na skretanju toka vode.

 

 

Prema ukazu koji je on potpisao, aktivnostima u oblasti odbrane koordiniše ministar nadležan za odbranu od katastrofa, odnosno ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

Vladin ukaz se odnosi na "određivanje koordinisanih odbrambenih aktivnosti i uvođenje određenih mera u njenom okviru".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading