SKANDAL U KOMŠILUKU: Lekar napastvovao 11 pacijenata, osuđen na TRI I PO GODINE ZATVORA, a i dalje radi! Evo kako se bolnica sada pravda

Autor:

Svet

27.09.2024

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj je uznemirio javnost, ljudima nije jasno kako neko s takvom istorijom ponašanja može da je još na radnom mestu

SKANDAL U KOMŠILUKU: Lekar napastvovao 11 pacijenata, osuđen na TRI I PO GODINE ZATVORA, a i dalje radi! Evo kako se bolnica sada pravda

Foto: Shutterstock

Doktor iz Nacionalne i memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" iz Vukovara i dalje je na poslu iako je zbog seksualnog uznemiravanja 11 studenata osuđen na tri i po godine zatvora.

Bolnica u Vukovaru i dalje se pravda kako će "odluku o statusu doktora doneti tek nakon što dobiju pravomoćnu presudu", piše 24sata.hr.

Lekar iz Vukovara je, inače, prošle godine na Opštinskom sudu u Osijeku osuđen nepravomoćno na tri i po godine zatvora za krivična dela seksualnog zlostavljanja na štetu više pacijenata.

Suđenje je trajalo osam godina, a sve je došlo u javnost nakon što ga je 11 studenata fizioterapije vukovarskog Univerziteta Lavoslav Ružička, na kojem pomenuti lekar radi kao predavač, optužilo da ih je tokom predavanja, ispita, a i tokom privatnih pregleda u njegovoj ordinaciji dirao po polnom organu, nogama i zadnjici, a da je jednog studenta pokušao da siluje.

Studenti su ga prijavili u periodu od novembra 2014. do oktobra 2015. godine.

Lekar se tokom istrage branio ćutnjom, a na sudu je rekao kako je celo postupak protiv njega montiran jer je on ugledni član HDZ-a, doktor i predavač te da je u sukobu s kolegom oko kandidature za dekana Univerziteta pa žele da ga degradiraju.

Za studente koji su ga prijavili rekao je da su potplaćeni da daju iskaze.

Njegovu odbranu sudija nije uzeo u obzir i osudio ga je po svih 11 tačaka optužnice, na više do šest godina zatvora, ali ona je preinačena u jedinstvenu kaznu od tri i po godine.

Ono što je uznemirilo javnost je što lekar i dalje sve vreme radi u bolnici u Vukovaru.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava proteklih dana poslao je vukovarskoj bolnici upit, a kako su rekli, obratili su se i ministru zdravlja, piše Avaz.ba.

Iz bolnice su im odgovorili da nisu upoznati s tim slučajem te da nije primljena nijedna pritužba na rad ili postupanje tog lekara.

- Doktor i dalje radi i prima pacijente što je zapravo i nemoralno. Mi napadamo nefunkcionisanje sistema, a ne osobu, a u sistemu svi prebacuju odgovornost sa jedne ustanove na drugu. Pitamo se koliko je još ovakvih i sličnih slučajeva po hrvatskim bolnicama, ali se za njih ne zna - kaže Natalija Havelka iz Centra dodajući kako oni insistiraju na promeni Zakona o zdravstvu kojim bi se uvela odredba o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad lekara protiv kojeg se vodi krivični postupak za dela na štetu pacijenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading