TRI FAKTORA SU DOVELA DO KATASTROFE U BIH: Da li su se mogle sprečiti tragične poplave sa TOLIKO MRTVIH? (VIDEO)

Autor:

Svet

05.10.2024

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stravična tragedija koja je zadesila BiH nakon razornih poplava odnela je veliki broj žrtava

TRI FAKTORA SU DOVELA DO KATASTROFE U BIH: Da li su se mogle sprečiti tragične poplave sa TOLIKO MRTVIH? (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Tomislav Novosel iz Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda, gostovao je na N1 i komentarisao katastrofalne poplave u BiH.

Da li su se mogle sprečiti tragične poplave u BiH u kojima je dosad poginula 21 osoba?

- To je kombinacija obilnih padavina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar bezbednosti je najavio istragu, reč je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila. Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogroman talas, velika kinetička energija, spominje se hiljadu tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje - pojašnjava Tomislav Novosel.

Bi li bi broj stradalih bio manji da se to nije dogodilo?

- Apsolutno. Možda ne bi bilo nijedne žrtve da se to nije desilo, a koliko znam to se još dogodilo usred noći.

Koliki je ljudski faktor u svemu tome? Od betoniranja, do kamenoloma, eksploatacije prirode koje su dovele do katastrofe

- Čovek ceo svoj životni vek pokušava da ukroti prirodu, ali kao što smo videli i u zapadnoj Evropi, pokaže se da je uvek priroda jača od čoveka. RH još uvek nema toliko ljudskih žrtava, ali beležimo sve veće i veće materijalne štete - ističe.

- Direktna šteta je velika, a indirektna će biti mnogo veća jer ljudi koji su živeli tamo će uvek živeti sa strahom - rekao je Novosel.

On je podsetio i na Mehanizam EU civilne zaštite na koji imaju pravo sve članice, ali i one koje su u procesu pristupanja kao što je to BiH, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading