MRTVA TRKA U NOVOM SARAJEVU: Minimalna razlika između Karić i Bandića

Autor:

Svet

06.10.2024

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Birališta su zatvorena u 19.00 časova.

MRTVA TRKA U NOVOM SARAJEVU: Minimalna razlika između Karić i Bandića

Foto: pixabay.com

U BiH danas su održani lokalni izbori. Prema svemu sudeći, najzanimljivija trka u Sarajevu biće u opštini Novo Sarajevo gde se vodi mrtva trka između kandidatkinje, Benjamine Karić (SDP), i kandidata Stranke za BiH, Muamera Bandića.

Prema dosada prebrojanim glasovima, Karić je osvojila 1907 glasova, a Bandić 1797.

Podsetimo, građani BiH su u toku dana izlazili na glasačka mesta kako bi izabrali gradonačelnike, načelnike i odbornike u lokalnim skupštinama.

Birališta su zatvorena u 19.00 časova.

SNSD, Milorada Dodika, već proglasio pobedu u dve opštine i jednom gradu. SNSD će imati gradonačelnika Laktaša i načelnike u Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu.

- Možemo proglasiti pobede u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu, i Trnovu, gde naši kandidati za načelnike i gradonačelnike nisu imali protivkandidate. Imamo određene podatke da naš kandidat u Prijedoru ubedljivo vodi - rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Centralna izborna komisija BiH je najavila da će u 21 sat održati konferenciju za medije gde će se znati više informacija o izlaznosti. Do 15 sati je glasalo 34,98 posto birača, što je na nivou izlaznosti od opštih izbora, ali manje od prethodnih lokalnih izbora.

Izbori se nisu održali u pet poplavama pogođenih opština - Jablanica, Konjic, Kreševo i Kiseljak i Fojnica.

CIK BiH je overio ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata.

Overeno je ukupno 26.089 kandidata, od čega su 25.703 bili kandidati za veća, skupštine opština i gradova te Skupštinu Brčko distrikta.

Kad je reč o kandidatima za načelnike, odnosno, gradonačelnike, bilo je prijavljeno 386 kandidata, od čega 29 žena.

Novost u ovom izbornom procesu jeste da su se prvi put održali prema novim izbornim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading