OSIM BUKE OD SADA ĆE SE KAŽNJAVATI I MIRISI IZ STANOVA: Predložen zakon koji predviđa PAPRENE KAZNE ZA KRŠENJE KUĆNOG REDA

Autor:

Svet

14.10.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trebalo da stupi na snagu sledeće godine

OSIM BUKE OD SADA ĆE SE KAŽNJAVATI I MIRISI IZ STANOVA: Predložen zakon koji predviđa PAPRENE KAZNE ZA KRŠENJE KUĆNOG REDA

Foto: Shutterstock

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, koji bi, kada bude prošao kroz skupštinsku proceduru u hrvatskom Saboru, trebalo da stupi na snagu sledeće godine, sadrži niz velikih izmena - od lakših pravila energetske obnove i ugradnje liftova do davanja pravnog statusa stambenim zgradama.

Hrvatski predlagači Zakona o upravljanju i održavanju zgrada ističu da je cilj postizanje boljeg upravljanja i održavanja zgrada, a samim tim i podizanje kvaliteta života u njima.

Kućni red

Jedna od ključnih novina koju donosi novi zakon odnosi se na uređivanje pravila života i ponašanja u višespratnim zgradama putem kućnog reda u Hrvatskoj. Ovaj dokument, koji će se sastojati iz opšteg i posebnog dela, regulisaće pravila zajedničkog života u zgradama, od zaključavanja ulaznih vrata do obavljanja poslova u stanovima.

Novčane kazne

Jedna od značajnih novina koje sa sobom nosi novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada odnosi se na uvođenje novčanih kazni za suvlasnike koji se ne pridržavaju kućnog reda. Prema predloženim izmenama, suvlasnici koji prekrše kućni red biće obavezni da uplate novčanu sumu u trostrukom iznosu mesečnog zajedničkog novčanog fonda.

Izazovi u primeni novih kazni

Iako su novčane kazne predviđene kao sredstvo za unapređenje poštovanja kućnog reda, postoji bojazan da će primena ovih kazni naići na poteškoće, posebno u većim zgradama sa velikim brojem stanova. Predstavnici suvlasnika ističu da će utvrđivanje kršenja kućnog reda predstavljati izazov, a samim tim i sprovođenje kazni.

Uprkos potencijalnim poteškoćama, predstavnici suvlasnika će imati ključnu ulogu u sprovođenju novih pravila. Njihova uloga će biti dodatno ojačana, a od njih se očekuje da preuzmu odgovornost za administrativne poslove, uključujući i postupke utvrđivanja kršenja kućnog reda.

Regulisanje buke u zgradama

Jedno od aktuelnih pitanja odnosi se na regulisanje buke u stambenim zgradama. Iako još uvek nije precizirano kako će novi zakon regulisati ovu oblast, očekuje se da će suvlasnici morati ozbiljnije da pristupe pronalaženju rešenja kojim će svi biti zadovoljni. Najavljen je i pravilnik koji će propisati nivo emisije zvukova ili mirisa iz jedne stambene jedinice u drugu. Izazovi u sprovođenju novih pravila su očigledni, ali se istovremeno očekuje da će unapređenje regulative doprineti podizanju kulture stanovanja u zgradama.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading