SUTRA KOLEKTIVNA SAHRANA ŽRTAVA KATASTROFALNIH POPLAVA U JABLANICI!

Autor:

Svet

14.10.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sahrane će se obaviti na grobljima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatu!

SUTRA KOLEKTIVNA SAHRANA ŽRTAVA KATASTROFALNIH POPLAVA U JABLANICI!

Foto: Facebook/Duska Jurisic

Kolektivna sahrana nastradalima u poplavama na području Donje Jablanice biće održana sutra u 14.00 časova, potvrđeno je iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jablanica.

Obred će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, a sahrane će se obaviti na grobljima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatu, preneo je portal Kliks.

Obilne padavine pogodile su 4. oktobra severnu Hercegovinu i centralnu Bosnu, izazvavši bujice, poplave i klizišta. 

Do sada su pronađena 17 tela u Jablanici i tri u Konjicu, a traga se za još pet nestalih.

Posećamo, poplave u Jablanici 2024. godine izazvale su ozbiljnu krizu u ovom delu Bosne i Hercegovine. Obilne padavine dovele su do naglog izlivanja reka, što je prouzrokovalo poplave i brojne odrone, naročito u Jablanici i okolnim mestima. Saobraćaj na magistralnim putevima Konjic–Jablanica–Mostar i Jablanica–Prozor bio je blokiran zbog odrona i klizišta. Poplavljena su brojna domaćinstva, a stanovnici su evakuisani uz pomoć vatrogasnih ekipa, Gorske službe spasavanja i Oružanih snaga BiH.

Najkritičnija situacija zabeležena je u Donjoj Jablanici, gde su brojne kuće završile pod vodom, a infrastruktura pretrpela teška oštećenja. Pored toga, došlo je do gubitaka u ljudskim životima, što je dodatno pogoršalo ionako tešku situaciju. 

Vlasti su uspele da evakuišu više porodica i obezbede pomoć putem vatrogasnih ekipa i Gorske službe spasavanja. U međuvremenu, zatražena je pomoć od viših nivoa vlasti, uključujući Oružane snage BiH, zbog velikih oštećenja na infrastrukturi i potrebne hitne pomoći za ugroženo stanovništvo​

Ovaj događaj još jednom je pokazao koliko su klimatske promene i ekstremne vremenske prilike postale izazov za ovu regiju, koja se već suočava s posledicama sličnih nepogoda.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading