NE DAM DA NAŠI MOMCI IDU U UKRAJINU! Milanović javno zabranio da hrvatski vojnici odlaze na front!

Autor:

Svet

22.10.2024

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tako ne misli premijer.

NE DAM DA NAŠI MOMCI IDU U UKRAJINU! Milanović javno zabranio da hrvatski vojnici odlaze na front!

Foto: Tanjug/Hina

Zoran Milanović odbija hrvatsko učešće u NSATU misiji

Dugotrajna debata oko hrvatskog učešća u NSATU misiji dostigla je novi vrhunac jer je Zoran Milanović, bivši premijer Hrvatske, čvrsto izjavio svoje odbijanje da dozvoli hrvatskim vojnicima da učestvuju u misiji koja, kako je potvrdio Andrej Plenković, "definitivno će biti u Ukrajini". Milanovićev stav o ovom pitanju izazvao je široke diskusije i podigao zabrinutost u vezi sa učešćem Hrvatske u misiji koja se proteže izvan teritorija članica NATO saveza.

Plenkovićevo potvrđivanje NSATU misije u Ukrajini

Tokom nedavne najave, Andrej Plenković, sadašnji premijer Hrvatske, potvrdio je da će NATO misija NSATU zaista biti prisutna u Ukrajini. Njegova izjava, "Definitivno će biti u Ukrajini", dodala je ulje na vatru kontroverze oko potencijalnog učešća Hrvatske u misiji koja prevazilazi tradicionalni obim operacija NATO-a.

Milanovićev stav

Zoran Milanović, kao bivši premijer i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske, jasno je dao do znanja da nije dao prethodnu saglasnost za učešće Hrvatske u NSATU misiji. On je naglasio da neće dozvoliti hrvatskim vojnicima da učestvuju u misiji gde će, kako je potvrdio Plenković, članovi misije "definitivno biti u Ukrajini". Milanovićev neumoljivi stav o ovom pitanju naglašava njegovu posvećenost zaštiti interesa i dobrobiti hrvatskih vojnika.

NSATU misija: Nekarakteristično učešće u Ukrajini

NSATU misija privukla je pažnju zbog nekarakterističnog obima svoje uključenosti u Ukrajinu, zemlju koja nije članica Saveza. Osnovne zadatke NATO vojnika u ovoj misiji čine podrška zemlji u ratu, uključujući aktivnosti poput razvoja snaga, koordinacije opreme, obuke i logističke podrške ukrajinskoj vojsci. Ovo predstavlja značajan odstupanje od tradicionalnih NATO misija i podiglo je zabrinutost u vezi sa potencijalnim zaplitanjem Hrvatske u sukob van opsega uobičajenih operacija Saveza.

Plenkovićevo rukovanje informacijama

Milanović je kritikovao Plenkovića zbog rukovanja informacijama vezanim za NSATU misiju, optužujući ga za manipulaciju i dezinformacije. Milanović je istakao Plenkovićeve pokušaje umanjivanja prirode misije, naglašavajući da slanje NATO osoblja u ratom pogođenu državu koja nije članica predstavlja značajno odstupanje od prethodnih NATO operacija. Milanovićev čvrsti protivljenje učešću Hrvatske u NSATU misiji odražava njegovu posvećenost očuvanju interesa i suvereniteta Hrvatske.

Milanovićeve prethodne saglasnosti za misije

Za razliku od njegovog odbijanja odobrenja za učešće Hrvatske u NSATU misiji, Milanović je ponovio da je prethodno dao saglasnost za 12 NATO, EU i UN mirovnih misija. Ova razlika ističe njegov principijelni pristup ocenjivanju i odobravanju misija zasnovan na nacionalnim interesima Hrvatske i prirodi operacija u kojima bi bili uključeni hrvatski vojnici.

Dok se debata nastavlja, Zoran Milanovićev čvrst stav protiv učešća Hrvatske u NSATU misiji odražava njegovu nepokolebljivu posvećenost zaštiti interesa Hrvatske i osiguravanju odgovornog angažovanja hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading