KOMŠIJE SE MUNJEVITO NAORUŽAVAJU! Hrvatska nabavlja 50 Leopard tenkova

Autor:

Svet

28.10.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagreb će Kijevu isporučiti deo svojih borbenih vozila.

KOMŠIJE SE MUNJEVITO NAORUŽAVAJU! Hrvatska nabavlja 50 Leopard tenkova

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska planira da unapredi svoju vojnu opremu nabavkom 50 nemačkih tenkova Leopard 2A8, kako prenosi portal Index. Ova vest dolazi neposredno pre potpisivanja pisma namere između hrvatskog ministra odbrane Ivana Anušića i nemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa u Berlinu.

Nemačka je pozvala Hrvatsku da se pridruži programu nabavke najmodernije verzije glavnog borbenog tenka Leopard 2A8, koji proizvodi renomirani evropski proizvođač oružja, Rajnmetal. Ovaj poziv predstavlja važan korak ka modernizaciji hrvatskih oružanih snaga.

Prema dostupnim informacijama, planirana zamena starih tenkova M-84 novim Leopardima 2A8 smatra se ključnom za modernizaciju hrvatske vojske. Hrvatska vojska trenutno raspolaže sa oko 70 tenkova M-84, koji su proizvedeni u vreme Jugoslavije.

Model nabavke predviđa da Hrvatska isporuči 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pešadije M-80 Ukrajini u prvoj isporuci. Za ovo će Nemačka obezbediti sredstva, a taj iznos će biti umanjen od ukupne cene nabavke novih Leoparda 2A8 za Hrvatsku.

Podsećamo, Zoran Milanović, kao bivši premijer i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske, jasno je dao do znanja da nije dao prethodnu saglasnost za učešće Hrvatske u NSATU misiji. On je naglasio da neće dozvoliti hrvatskim vojnicima da učestvuju u misiji gde će, kako je potvrdio Plenković, članovi misije "definitivno biti u Ukrajini". Milanovićev neumoljivi stav o ovom pitanju naglašava njegovu posvećenost zaštiti interesa i dobrobiti hrvatskih vojnika.

NSATU misija privukla je pažnju zbog nekarakterističnog obima svoje uključenosti u Ukrajinu, zemlju koja nije članica Saveza. Osnovne zadatke NATO vojnika u ovoj misiji čine podrška zemlji u ratu, uključujući aktivnosti poput razvoja snaga, koordinacije opreme, obuke i logističke podrške ukrajinskoj vojsci. Ovo predstavlja značajan odstupanje od tradicionalnih NATO misija i podiglo je zabrinutost u vezi sa potencijalnim zaplitanjem Hrvatske u sukob van opsega uobičajenih operacija Saveza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading