SI ĐINPINGOV TAJNI PLAN ZA MIR U UKRAJINI! Svet ubrzano traži mirovnu formulu koja bi mogla da okonča krvavi rat!

Autor:

Svet

18.05.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živa diplomatska aktivnost, čiji je deo i predsednik Vučić, možda je slučajna, a možda...

SI ĐINPINGOV TAJNI PLAN ZA MIR U UKRAJINI! Svet ubrzano traži mirovnu formulu koja bi mogla da okonča krvavi rat!

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic, AP ap, Profimedia, AP Ludovic Marin, AP

Kinesko ministarstvo državne sigurnosti pokušava, zajedno s Francuskom, da okonča rat u Ukrajini, izvestio je pariski Intelligence online (IO), medij odlično upućen u sve što se dešava iza kulisa Jelisejske palate.

Tragom ove priče, a nakon kontaktiranja s francuskim izvorima, hrvatski nedeljnik Globus objavio je veliku analizu na ovu temu.

- Peking pokušava da privoli Pariz na paralelne mirovne pregovore Rusije i Ukrajine - naslov je tog teksta.

To, dakle, znači da bi taj proces bio paralelan s onim koji obuhvata inicijativa Švajcarske, a tiče se Ukrajine, ali ne i Rusije, što mu limitira mogućnosti i doseg. 

Hronologija

- Vučić kod Makrona

- Si Đinping kod Makrona
- Si Đinping kod Vučića
- Si Đinping kod Orbana
- Olena Zelenska i Dmitro Kuleba kod Vučića
- Entoni Blinken kod Zelenskog
- Putin kod Si Đinpinga

I HRVATI

Ideja se, pišu Francuzi, a za njima i Hrvati, rodila tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Parizu ili nakon nje, odnosno njegovom francuskom kolegi Emanuelu Makronu, kom se pridružila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, 5. i 6. maja. Kina je, inače, saopštila da odbija učestvovanje na konferenciji koju organizuje Švajcarska jer takav skup nema smisla bez uključivanja Moskve i predsednika Vladimira Putina.

E sad, dok se ne vratimo na Kinu i Francusku, podsetimo na tok događaja, koji jasno upućuje na mogućnost da je i Srbija, a verovatno i Mađarska, deo plana da se najbrže i najbezbolnije okonča sukob u Ukrajini. Naime, iz Pariza je Si Đinping doleteo na dva dana u Beograd, a odatle je otišao u Budimpeštu, pa se vratio u Peking. Nakon toga, u Beograd su stigli Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, i Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova te zemlje, koji je, inače, bio glavni pregovarač u svim mirovnim inicijativama do sada. Konačno, nekoliko dana kasnije šef Kremlja Vladimir Putin odlazi u Kinu. Da li je sve ovo slučajno ili nije, procenite sami.

Da se vratimo sada, kao što smo najavili, priči o Kini i Francuskoj.

- Nije isključeno da je cilj kineskog predloga bio osujetiti očekivani napad francuskog predsednika Emanuela Makrona i Ursule fon der Lajen, koji su od Sija tražili da prestane da Rusiji isporučuje proizvode dvojne namene, civilne i vojne, nakon što su to u Pekingu zatražili američki zvaničnici. Si je na konferenciji za medije s Makronom ponovio stare teze da Kina nije počela ukrajinsku krizu i nije njen deo, te da igra mirovnu ulogu - piše Globus i dodaje:

- Istovremeno, Kina se protivi pokušajima da se ukrajinska kriza iskoristi za ocrnjivanje treće zemlje ili za poticanje novog hladnog rata, rekao je Si Đinping.

Napominjući da je istorija uvek iznova dokazala da se sukobi mogu rešiti samo pregovorima, Si je rekao da Kina poziva sve strane na nastavak angažmana i dijaloga da bi se izgradilo međusobno poverenje.

Ne zaboraviti Gruziju i Jermeniju

Mnogo je regiona gde se prepliću interesi velikih sila. U poslednje vreme, a najviše zbog rusko-ukrajinskog sukoba, dva su iskočila u prvi plan: Jermenija i Gruzija. Ove teritorije su bile (i jesu) izuzetno važne za Moskvu, ali i za neke druge, pa je tako Jermenija veoma bitna Francuskoj (gde postoji i brojna i jaka jermenska dijaspora) i, naravno, Azerbejdžanu i njegovom savezniku Turskoj, kao i Sjedinjenim Državama.

Konačno, na osnovu svega onog što se dešava u Gruziji, jasno je da i tamo svetske sile lome koplja. Podsetimo, Rusija kontroliše dva parčeta teritorije Gruzije, samoproglašena za nezavisne države, Južnu Osetiju i Abhaziju.

DVE REČENICE

Sledeće bi se dve rečenice, piše Globus, mogle povezati s podacima koje "su s nama podelili Francuzi": "Kina podržava održavanje međunarodne mirovne konferencije u pravo vreme, konferencije koju priznaju i Rusija i Ukrajina, te koja osigurava ravnopravno učestvovanje svih strana i poštene rasprave o svim mirovnim planovima. Kina podržava uravnoteženu, efikasnu i održivu sigurnosnu arhitekturu u Evropi.

Inicijativa Univerziteta Harvard, kako kaže, radi boljeg razumevanja najjače nuklearne sile na svetu, takođe je posvetila pažnju ovim rečima kineskog predsednika, podsećajući da je Moskva podržala predlog.

- Sa zanimanjem smo primili ideju kineskog čelnika o održavanju foruma na kojem bi mogle učestvovati i Rusija i Ukrajina kako bi se raspravljalo o svim mirovnim inicijativama - poručila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading