PRESKUPA CENA PUTINOVE INVAZIJE: Ruski ljudski gubici u Ukrajini premašili pola miliona?!

Autor:

Svet

28.05.2024

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da je broj žrtava i gubitaka tehnike veoma teško utvrditi, a stručnjaci upozoravaju da će obe strane verovatno naduvati prijavljene gubitke neprijatelja.

PRESKUPA CENA PUTINOVE INVAZIJE: Ruski ljudski gubici u Ukrajini premašili pola miliona?!

Foto: Tanjug/AP, Igor Kovalenko / AFP / Profimedia

Rusija je izgubila više od pola miliona svojih vojnika od početka invazije na Ukrajinu, tvrdi ukrajinska strana, što je pokazatelj ogromne cene ljudstva koju Vladimir Putin plaća za svoj rat, piše Njuzvik.

U najnovijem izveštaju objavljenom u subotu, ukrajinsko Ministarstvo odbrane navodi da su Rusi u Ukrajini izgubili 1.140 ljudi samo prethodnog dana. Ovo je 12. dan zaredom da se procenjuje da ruske žrtve premašuju 1.000.

Dnevni broj poginulih se povećava poslednjih meseci, posebno otkako su Rusi počeli da se pregrupišu u regionu Donjecka i dve nedelje nakon ofanzive na severoistočni Harkov, gde su snage Kremlja zauzele neka naselja duž granice.

Dostignuta je strašna prekretnica od 500.080 poginulih ili ranjenih ruskih vojnika od početka invazije.

Poznato je da je broj žrtava i gubitaka tehnike veoma teško utvrditi, a stručnjaci upozoravaju da će obe strane verovatno naduvati prijavljene gubitke neprijatelja.

Teško je dobiti tačan broj ruskih žrtava, a Moskva nije ažurirala svoj broj poginulih od septembra 2022. kada je saopštila da je broj poginulih bio 5.937, što su zapadni stručnjaci u to vreme smatrali potcenjenim.

Brojke koje je objavila Ukrajina uglavnom su u skladu sa drugim procenama njenih saveznika, a francuski ministar spoljnih poslova, Stefan Sežurne, rekao je 3. maja da Pariz veruje da su ruski vojni gubici 500.000, od ​​kojih je 150.000 mrtvih.

Britanski ministar odbrane, Leo Dokerti, rekao je prošlog meseca da Velika Britanija procenjuje ruske gubitke na više od 450.000 ubijenih ili ranjenih, dok je desetine hiljada dezertiralo. On je, međutim, rekao da je broj vojnika koji služe u ruskim privatnim vojnim kompanijama nepoznat.

U međuvremenu, decembarski izveštaj američke obaveštajne službe procenjuje ruske gubitke na 315.000, što predstavlja 90 odsto njihovih ukupnih snaga pre invazije i nedaleko od cifre Ukrajine od 340.650 u to vreme.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading