SVET SRLJA U VELIKI RAT! Najteži i najvažniji zadatak naše države je da se mir i stabilnost sačuvaju po svaku cenu!

Autor:

Svet

31.05.2024

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka i SAD su povukle poteze koji mogu da dovedu do velikog svetskog sukoba, čeka se reakcija Rusije

SVET SRLJA U VELIKI RAT! Najteži i najvažniji zadatak naše države je da se mir i stabilnost sačuvaju po svaku cenu!

Foto: pixabay.com

Nakon što su Sjedinjene Američke Države dozvolile Ukrajini da koristi američko oružje protiv ruskih ciljeva, Nemačka je takođe donela sličnu odluku.

Portparol nemačke vlade istakao je da je ova odluka u skladu sa međunarodnim pravom, pružajući podršku Ukrajini u "njenom pravu da se brani od napada", prenosi DW.

U saopštenju nemačke vlade naglašeno je da je zajedničko uverenje da Ukrajina ima pravo da se brani po međunarodnom pravu i da može koristiti isporučeno oružje u tu svrhu.

Ova podrška predstavlja signal Nemačke da stoji uz Ukrajinu u trenucima vojnog pritiska Rusije, posebno u oblasti Harkova.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države odobrile su prethodno upotrebu američkog oružja za gađanje ciljeva u Rusiji, ali samo u ograničenoj meri, pa se i tu ograđuju da se odobrenje odnosi isključivo na kontraudare u odbrani grada Harkova na istoku Ukrajine, čime su SAD pokazale svoju podršku Ukrajini u specifičnim vojnim situacijama.

Stav Srbije povodom trenutne situacije

Kao što je mesecima, nedeljama i danima unazad ponavljao i o tome govorio predsednik Srbije, najvažnije je sada, u trenutnoj situaciji, kada je svet na ivici od izbijanja globalnog sukoba, da naša zemlja sačuva stabilnost i mir po svaku cenu.

Srbija je više puta ponavljala da je posvećena miru kako na Balkanu, tako i šire, u svetu.

Situacija je veoma kritična i slanje zapadnog oružja Ukrajini za "kontrolisane udare" na teritoriju Rusije i odbranu Harkova može vrlo lako izazvati snažnu reakciju Rusije i njenu odmazdu prema zemljama NATO-a. 

Srbija se nalazi u veoma teškoj, možda i najtežoj poziciji u novijoj istoriji, jer mora da sačuva svoju vojnu neutralnost i da izbegne u svakom smislu ono što se vrlo lako može dogoditi, a to je širenje ratnog sukoba sa ukrajinskog fronta na druge zemlje Evrope.

Kritično može biti, kako na Baltiku, na finsko-ruskoj granici, u Moldaviji, i drugim tenzičnim tačkama, tako i na Balkanu, gde je naša zemlja okružena NATO državama i uporno odbija sukobe, već jedino čemu teži jeste postizanje kompromisa i dogovora uprkos brojnim zamrznutim konfliktima koji na Balkanu postoje, a kojima nikako ne bi trebalo dozvoliti da se razviju u otvoreni rat.

Srbija i vlasti u Srbiji ponavljaju važnost očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje, vojne neutralnosti i hitnosti i neophodnosti pregovora, kako na Balkanu, tako i u Evropi i svetu da bi se izbeglo ono što se vrlo lako može dogoditi - novi svetski sukob ili rat.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading