PRATILI SU SVAKI PROJEKTIL, DA JE JEDAN SKRENUO S PUTA...: Poljska podigla avione zbog ruskog napada na Ukrajinu

Autor:

Svet

01.06.2024

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska vojska stalno prati situaciju na teritoriji Ukrajine i da je u stalnoj pripravnosti zbog bezbednosti poljskog vazdušnog prostora

PRATILI SU SVAKI PROJEKTIL, DA JE JEDAN SKRENUO S PUTA...: Poljska podigla avione zbog ruskog napada na Ukrajinu

Foto: Shutterstock, Profimedia

Poljska avijacija je tokom noći podigla avione zbog aktivnosti ruske dalekometne avijacije na teritoriji Ukrajine, saopštila je operativna komanda oružanih snaga te zemlje.

"Bila je to duga i naporna noć za ceo sistem protivvazdušne odbrane Poljske", navedeno je u saopštenju na X mreži.

Dodaje se da su kasnije, zbog smanjenja nivoa opasnosti od raketnih napada ruskih aviona na teritoriju Ukrajine, aktivnosti poljske i savezničke avijacije u poljskom vazdušnom prostoru obustavljene, a snage i sredstva su se vratile u normalne aktivnosti.

Napominje se i da poljska vojska stalno prati situaciju na teritoriji Ukrajine i da je u stalnoj pripravnosti zbog bezbednosti poljskog vazdušnog prostora.

Ukrajinska vojska oborila je danas 81 ruski vazdušni cilj od 100 projektila i dronova kojima su ruske snage napale energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk.

On je na svom Telegram Kanalu naveo da je ruska vojska lansirala 53 rakete različitih tipova i 47 bespilotnih letelica, odnosno dronova "Šahed", a da su ukrajinske snage oborile 35 raketa i 46 dronova.

Među oborenim raketama su i četiri krstareće rakete "Kalibar" i jedna krstareća raketa "Iskander-K", napisao je Oleščuk.

Ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko izjavio je prethodno da su ruske snage jutros napale energetske objekte u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti.

Ukrajinska energetska kompanija DTEK saopštila je da su tokom napada pogođene dve njene termoelektrane i da su "ozbiljno oštećene", prenosi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading