"POLITIČARI NE PRIZNAJU PORAZ UKRAJINE DA BI PRIKRILI SVOJU ODGOVORNOST": Oglasio se Sijarto, Mađarska se trese od njegovih reči

Autor:

Svet

02.06.2024

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sijarto je takođe izrazio sumnju da bi EU mogla da izabere novu strategiju u spoljnoj politici

"POLITIČARI NE PRIZNAJU PORAZ UKRAJINE DA BI PRIKRILI SVOJU ODGOVORNOST": Oglasio se Sijarto, Mađarska se trese od njegovih reči

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Političari iz EU ne priznaju neuspeh Ukrajine u ratu sa Rusijom da bi izbegli odgovornost, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je rekao za beloruski ONT TV kanal da neuspeh ukrajinske strategije ima vidljiv negativan uticaj na živote običnih ljudi. 

"A ako evropski političari priznaju da su sledili pogrešnu strategiju, onda će ljudi postaviti pitanje: Koji su političari promovisali ove odluke? Koji su bili njihovi motivi? Koje su posledice i kakvu odgovornost treba da snose? To je pravo pitanje. To je razlog što ovi evropski političari žele da izbegnu odgovornost. Zbog toga nisu spremni da priznaju da je trenutna strategija propala", naveo je Sijarto, prenele su RIA Novosti.

Sijarto je takođe izrazio sumnju da bi EU mogla da izabere novu strategiju u spoljnoj politici. 

Šef mađarske diplomatije je rekao da su moguće promene u spoljnoj politici EU samo ukoliko na izborima za Evropski parlament ovoga meseca dođe do preusmeravanja ka desnici.

Saudijska Arabija inače, neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj zbog odsustva delegata iz Rusije, preneo je TASS.

Izvori kažu da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želeo da poseti Saudijsku Arabiju 1. juna kako bi dobio podršku za predstojeću konferenciju o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj 15. i 16. juna, ali je poseta odložena i može biti organizovana samo nakon konferencije, piše TASS pozivajući se na nemačku novinsku agenciju dpa, koja citira diplomatske izvore iz Rijada.

Rijad zasad nije zvanično potvrdio informaciju. Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je ranije da je pozvalo više od 160 delegacija, uključujući zemlje članice G7, G20 i BRIKS, na konferenciju o Ukrajini u Birgenstoku. Rusija nije među pozvanima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading