"NAUČILI SMO DA RUKUJEMO NUKLEARNIM ORUŽJEM, SPREMNI SMO DA GA UPOTREBIMO": Nikad veće tenzije na granici Belorusije i Ukrajine!

Autor:

Svet

01.07.2024

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njuzvik prenosi da je ovu pretnju juče izrekao Pavel Muravejko, načelnik Generalštaba beloruske vojske koji je ujedno i vicepremijer

"NAUČILI SMO DA RUKUJEMO NUKLEARNIM ORUŽJEM, SPREMNI SMO DA GA UPOTREBIMO": Nikad veće tenzije na granici Belorusije i Ukrajine!

Foto: Milos Tesic/ATAImages, Photo: Aleksandar Roknic/ATAImages

Belorusija je zapretila da je spremna da upotrebi nestrateško nuklearno oružje ukoliko bude ugroženi nezavisnost i suverenitet zemlje u trenutku porasta napetosti na njenoj granici s Ukrajinom.

Njuzvik prenosi da je ovu pretnju juče izrekao Pavel Muravejko, načelnik Generalštaba beloruske vojske koji je ujedno i vicepremijer.

- Mi smo naučili kako da rukujemo tim oružjem (koje je Rusija rasporedila na teritoriji Belorusije krajem 2022). Znamo kako da ga sigurno primenimo. Mi smo sposobni da to uradimo. I možete da budete uvereni: mi ćemo to i učiniti ukoliko budu ugroženi suverenitet i nezavisnost naše zemlje - kazao je Muravejko u intervjuu lokalnoj televiziji, a prenela beloruska agencija Belta.

Dan ranije je beloruski pukovnik Vadim Lukaševič rekao da je susedna Ukrajina rasporedila snage na granici.

- Pokušavaju da uvuku našu zemlju u rat - poručio je Lukaševič misleći na invaziju punog obima koju je Rusija pokrenula na Ukrajinu 24. februara 2022.

Belta je u subotu prenela tvrdnju Lukaševiča da bi Ukrajina trupe raspoređene na beloruskoj granici mogla da upotrebi za "sabotaže i teroristička dela".

Kijev indipendent navodi da ne može da potvrdi ove tvrdnje Lukaševiča.

Podseća se da je belorusko Ministarstvo odbrane ranije ovog meseca saopštilo da pojačava obezbeđenje na granici s Ukrajinom nakon serije "navodnih bezbednosnih incidenata".

Lukaševič je izneo tvrdnju da su ukrajinske trupe u Žitomirsku oblast, koja se graniči sa Belorusijom, postavile vojnu opremu, uključujući i onu američke proizvodnje.

On je kazao i da su Ukrajinci navodno postavili mine i druga eksplozivna sredstva u blizini beloruske granice.

Po mišljenju Lukaševiča to ukazuje na planove ukrajinskih snaga da izvode napade.

Centar za borbu protiv dezinformacija ukrajinskog Saveta za odbranu i bezbednost u maju je objavio da bi Rusija mogla da se odluči na izvođenje nove psihološke operacije sa ciljem "izazivanja masovne panike" u Ukrajini.

Tada je saopšteno da je plan Moskve da natera Kijev da veruje da će se beloruske trupe priključiti Rusiji u ratu.

- Očekujemo seriju provokativnih izjava visokih zvaničnika Rusije i Belorusije koji će uskoro zapretiti Ukrajini - navedeno je tada u saopštenju centra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading