"RUSIJA SE UVEK ZALAGALA ZA MIRNO REŠENJE" Putin otkrio šta bi moglo dovesti do prekida borbi u Ukrajini i početku pregovora

Autor:

Svet

04.07.2024

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je zahvalio učesnicima Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) na njihovim predlozima i inicijativama za rešavanje sukoba u Ukrajini.

"RUSIJA SE UVEK ZALAGALA ZA MIRNO REŠENJE" Putin otkrio šta bi moglo dovesti do prekida borbi u Ukrajini i početku pregovora

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je danas da bi mirovni plan Moskve za Ukrajinu omogućio momentalni prekid borbi i početak pregovora između zaraćenih strana.

- Sredinom juna predstavili smo još jednu opciju za rešavanje sukoba u Ukrajini, koja bi, ukoliko bi ukrajinska strana, a što je najvažnije, njeni zapadni sponzori, bili spremni da je prihvate, omogućila da bukvalno odmah prekinemo borbena dejstva, sačuvamo ljudske živote i započnemo pregovore - objasnio je Putin na sastanku Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani.

On je naglasio da se Rusija oduvek zalagala za mirno rešavanje ukrajinske krize.

- Rusija se uvek zalagala za mirno političko-diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini, krize koja je nastala kao rezultat apsolutno drske politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita - rekao je on komentarišući situaciju oko Ukrajine.

Putin je zahvalio učesnicima Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) na njihovim predlozima i inicijativama za rešavanje sukoba u Ukrajini i dodao da će ih Rusija razmotriti.

Dodao je da na evroazijskom kontinentu i dalje postoje potencijalna žarišta sukoba, čije će širenje biti ispunjeno "haosom i nestabilnošću", a to je prema njegovim rečima, Bliski istok i situacija u Pojasu Gaze.

Podsetimo, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, nije isključio, u intervjuu za Blumberg, objavljenom juče, da bi ruski predsednik, Vladimir Putin, mogao da bude pozvan na sledeći svetski samit koji organizuje Ukrajina.

Istovremeno, rekao je Zelenski, ako Rusija i Ukrajina i uspeju da nađu način da sednu za pregovarački sto, ne očekuje da će Putin učestvovati u bliskoj budućnosti, pošto veruje da je ruski predsednik previše uplašen da dođe.

Prema Zelenskom, da bi se rat završio fer za Ukrajinu i ceo svet, SAD i Kina moraju ostaviti po strani svoje razlike i zajedno delovati kao posrednici.

Zelenski je istakao da Kina mora da igra ozbiljnu ulogu u rešavanju rata, pošto Rusija u velikoj meri zavisi od kineskog izvoznog tržišta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading