ON JE BIO META IZRAELSKOG BOMBARDOVANJA BEJRUTA: SAD za njega nudile SEDAM miliona dolara! (FOTO)

Autor:

Svet

20.09.2024

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova prošlost je obavijena kontroverzama i terorističkim aktivnostima koje su ostavile dubok trag u istoriji odnosa između Libana i SAD

ON JE BIO META IZRAELSKOG BOMBARDOVANJA BEJRUTA: SAD za njega nudile SEDAM miliona dolara! (FOTO)

Foto: US Department, rewardsforjustice.net

Današnji izraelski napad na libansku prestonicu Bejrut navodno je imao za cilj da likvidira Ibrahima Akila, člana Saveta za džihad Hezbolaha.

Akil, takođe poznat kao Tahsin, bio je glavni član Organizacije Islamski džihad, terorističke ćelije Hezbolaha tokom 80-ih godina 20. veka.

On je bio umešan u bombaške napade na američku ambasadu u Bejrutu 1983. godine, u kojima su poginule 63 osobe, i na kasarne američkih marinaca u istom gradu, u kojima je živote izgubio 241 američki vojnik.

Nagrada od sedam miliona dolara

Amerikanci su ponudili nagradu od čak 7 miliona dolara za informacije o Akilu, zbog njegove umešanosti u napade na njihovu ambasadu.

Takođe, Ministarstvo finansija SAD imenovalo je Akila kao osobu koja deluje za ili u ime Hezbolaha, dok ga je Stejt department proglasio za "specijalno označenog globalnog teroristu".

Foto: US Department, rewardsforjustice.net

Ibrahim Akil, jedan od najviših lidera Hezbolaha, bio je meta današnjeg izraelskog napada

 

Da li je Akil preživeo napad?

Iako za sada nema potvrde da li je Akil bio u zgradi koja je bila meta današnjeg napada, izvor Hezbolaha je izjavio da je "potraga još u toku" kada je upitan da li je Akil ubijen u napadu.

Prošlost puna kontroverzi

Akil je tokom 80-ih godina 20. veka rukovodio hvatanjem američkih i nemačkih državljana u Libanu, držeći ih tamo kao taoce.

Njegova prošlost je obavijena kontroverzama i terorističkim aktivnostima koje su ostavile dubok trag u istoriji odnosa između Libana i SAD.

Dok se situacija razvija, ostaje da se vidi da li će se saznati sudbina Ibrahima Akila i kakve će to posledice imati na odnose između Hezbolaha, Izraela i SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading