JOŠ JEDAN SRBIN POGINUO NA RATIŠTU U UKRAJINI: Više od 300 građana Srbije otišlo da se bori na ruskoj strani! (FOTO)

Autor:

Svet

21.09.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dario Ristić iz Modriče, život je izgubio u Donjecku, gde je bio angažovan kao plaćeni vojnik u ratu između Rusije i Ukrajine

JOŠ JEDAN SRBIN POGINUO NA RATIŠTU U UKRAJINI: Više od 300 građana Srbije otišlo da se bori na ruskoj strani! (FOTO)

Foto: Facebook/printscreen

Dario Ristić iz Modriče, život je izgubio u Donjecku, gde je bio angažovan kao plaćeni vojnik u ratu između Rusije i Ukrajine.

Ristić se priključio ruskim snagama prošle godine, tražeći avanturu i finansijsku stabilnost.

Foto: Facebook/printscreen

Poginuli srpski dobrovoljac, Dario Ristić

 

Dario je bio poznat u svojoj zajednici kao problematičan mladić, navode mediji iz BiH.

Njegov odlazak u rat izazvao je mešovite reakcije među meštanima, a mnogi su pokušavali da ga odvrate od takvog puta. Nažalost, vest o njegovoj pogibiji duboko je potresla porodicu i prijatelje.

Foto: Facebook/printscreen

Dario Ristić iz Modriče u Republici Srpskoj bio je srpski dobrovoljac koji se borio na strani Rusa tokom sukoba u Donbasu

 

Poginuo i Beograđanin

Podsetimo, u ponedeljak je stigla vest i da je Strahinja Bjelica (30) iz Beograda poginuo na ratištu u Ukrajini, gde se kao dobrovoljac borio na strani ruskih snaga.

Kako su potvrdili bliski prijatelji nastradalog Beograđanina, on je izgubio život 9. avgusta, a biće sahranjen u rodnom gradu.

Rat između Ukrajine i Rusije, počeo je u februaru 2022. godine, a Bjelica je, prema rečima njegovih prijatelja, duže vreme bio na frontu.

Foto: Privatna arhiva

Beograđanin Strahinja Bjelica poginuo je kao srpski dobrovoljac na ukrajinskom ratištu, borio se na ruskoj strani

 

Zaprećene kazne do 10 godina zatvora za učešće u sukobima

Nakon što je otpočela invazija, u Beogradu je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost posle koje je objavljen zaključak u 15 tačaka u kom se izražava stav Srbije povodom aktuelnog sukoba.

Jedna od tih tačaka ticala se upravo učešća državljana Srbije u sukobu.

Foto: Ap photo

Ruska vojska tokom ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine

Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na Istoku Evrope, nadležni državni organi će preuzeti sve mere da spreče učešće državljana Srbije, takozvanih dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope ida će sankcionisati sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz člana 386 a i 386 b Krivičnog zakonika navedeno je u tom zaključku.

Iako je učešće u ratu u stranoj državi krivično delo od početka primene Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine, sa zaprećenim kaznama i do deset godina zatvora, podaci Ambasade Ukrajini iz decembra 2018. godine pokazuju da je više od 300 građana Srbije otišlo da se bori na proruskoj strani, piše Blic.rs.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading