(UZNEMIRUJUĆE!) POBILI SU IH BEZ MILOSTI! Ukrajinski komandosi izveli MUNJEVIT UPAD u rusku tvrđavu, a onda je usledio POKOLJ (VIDEO)

Autor:

Svet

26.09.2024

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na početku bitke navodno je bilo na stotine Rusa raspoređenih u 30 zgrada

(UZNEMIRUJUĆE!) POBILI SU IH BEZ MILOSTI! Ukrajinski komandosi izveli MUNJEVIT UPAD u rusku tvrđavu, a onda je usledio POKOLJ (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@wartranslated

Ruske trupe su 10. maja prešle rusko-ukrajinsku granicu severno od ukrajinskog Harkova.

Ubrzo su zauzeli veći deo Vovčanska, grada koji je pre rata brojao 17.500 stanovnika i koji se nalazi na pet kilometara od granice.

Mesec dana kasnije zauzeli su ključno uporište u središtu grada: fabriku hemijskih agregata PJSC Volčanski, prostrani kompleks od 30 betonskih zgrada.

Fabrika agregata mogla je da radi kao neka vrsta baze koja pokriva ruske snage koje prelaze reku Vovča, ali umesto toga, postao je zamka.

Ukrajinske trupe izvršile su protivnapad i "odsekle" je od glavnih ruskih snaga.

Nakon iscrpljujuća tri meseca komandosi iz ukrajinske obaveštajne uprave GUR u utorak su konačno "očistili" pogon od poslednjih ruskih okupatora.

- Borci GUR-a izvršili su sistemsko čišćenje zgrada fabrike, neprestano se upuštajući u borbe. U nekim slučajevima, ukrajinske specijalne snage učestvovale su u borbi prsa o prsa s neprijateljem - izvestili su.

- GUR je u potpunosti oslobodio teritoriju fabrike agregata Vovčansk i uništio okupatore u svim zgradama preduzeća - dodali su.

 

 

Neki Rusi su ubijeni, drugi su zarobljeni.

Kako prenosi Forbs, nejasno je koliko je Rusa još bilo živo u fabrici u vreme njenog oslobađanja.

Na početku bitke, navodno ih je bilo na stotine raspoređenih u 30 zgrada.

Uživali su u vatrenoj podršci ruske artiljerije raspoređene na severu, a navodno su dobijali i neke zalihe isporučene malim dronovima.

Ukrajinci su bacali bombe, maltretirali Ruse u fabrici dronovima i snajperima i čekali.

Mesecima je fabrika agregata bila, prema ukrajinskoj analitičkoj grupi Deep State, kao "streljana" za Ukrajince koji su mogli da pucaju u nju kad im se prohte i iz svih smerova.

Kako je ruska ofanziva u Vovčansku ovog leta jenjavala, ukrajinski protivnapadi postupno su gurali liniju fronta severnije, ostavljajući Ruse u fabrici još izolovanijim nego pre.

Obaveštajna uprava čekala je dok preživeli Rusi nisu bili iscrpljeni - a zatim je napala kompleks s najmanje četiri odvojena tima komandosa.

Provalili su u postrojenje i očistili ga, sobu po sobu, u onome što je komanda opisala kao "izuzetno složenu i uspešnu operaciju".

Ipak, oslobađanje fabrike samo je mali korak, jer na severu Rusi i dalje drže Vovčansk, piše Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading