MUTANT POSLEDNJA NADA ZELENSKOG: Dron-raketa "pogača" prži ruske arsenale (FOTO)

Autor:

Svet

26.09.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uništeno 30.000 tona ruskog eksploziva

MUTANT POSLEDNJA NADA ZELENSKOG: Dron-raketa "pogača" prži ruske arsenale (FOTO)

Foto: Телеканал FREEДОМ/facebook

Volodimir Zelenski u potrazi je za čudesnim oružjem koje bi preokrenulo ratnu sreću. Ispostavilo se da to nisu nemački i američki tenkovi "leopard 2" i abrams, ali razaranje ruskog arsenala kod grada Toropeca ukazalo je da bi to mogao da bude mutant rakete i drona "pogača".

Eksplozija skladišta izazvala je potres magnitude 2,8 po Rihterovoj skali. Pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obavještajnog centra estonske vojske rekao je da je detonirano oko 30.000 tona eksplozivnih sredstava, što je oko 750.000 granata.

- To je zaliha za dva do tri meseca rata i taj nedostatak osetiće se na frontu - rekao je Kivisleg.

Međutim, ruski vojnici nisu još osetili "artiljerijsku glad", pošto i dalje napreduju širokim frontom u Donbasu. Naime, seizmolozi kažu da potres u Toropecu odgovara eksploziji od oko 200 tona trotila. Naime, ovaj arsenal zaista ima kapacitet od 30.000 tona u podzemnim tunelima koji mogu da izdrže manji nuklearni udar, ali usled velike proizvodnje Rusi drže značajne količine na otvorenom. Ovaj put, verovatno su delovi oborene "pogače" pali na sanduke poslagane na pisti oko ulaza u tunele.

Bojeva glava do 100 kilograma

Republika

Foto: Телеканал FREEДОМ/facebook

"Jaka kao zemlja"

O "pogači" se malo zna, iako je jedan primerak oboren, pošto je razvijeno nekoliko varijanti kako bi bila izabrana najbolja. Raspon krila je od 1,5 do dva metra, a dužina do tri.

"Pogača" je opremljena turbomlaznim motorom male veličine, a pretpostavlja se da može da nosi eksplozivnu ili rasprskavajuću bojevu glavu mase do 100 kilograma.

Takođe, nisu se obistinile ni propagandne tvrdnje da su pogođeni ruski nuklearni projektili. Povišena radijacija, odnosno izlučenje Cezijuma 137, zabeležena je samo u Norveškoj i pretpostavlja se da potiče od ruskih eksperimenata s raketom s pogonom na nuklearni reaktor "burevesnik", negde na arktičkim arhipelazima.

O projektovanu "pogače" Zelenski je saopštio na Dan nezavisnosti 24. avgusta, a od tada je ovaj dron-raketa testiran i ušao je u upotrebu. "Pogačom" je napadnut Krim, a jedan dron-raketa oboren je u Kurskoj oblasti. Tačan domet ovog mutanta nije poznat, ali bi mogao da bude oko 700 kilometara, pošto su zvaničnici u Kijevu rekli da bi on mogao da pogodi aerodrom kod Nižnjeg Novgoroda. U svakom slučaju, ukupno je oko 20 ruskih vojnih aerodroma u dometu "pogače".

Osetljiv na IC rakete

Republika

Foto: Телеканал FREEДОМ/facebook

Veliki izazov za ruski PVO

"Pogača" je novi izazov za ruski PVO koji je dosad pokazao da se brzo prilagođava novim projektilima protivnika. Dron-raketa je malih dimenzija i delimično napravljen od plastike da bi smanjio radarski odraz. Međutim, to nije dovoljno da bi bio nevidljiv za savremene radare što je pokazalo i obaranje kod Kurska.

Osim toga, korišćenje turbomlaznog motora s vrelim izduvnim gasom "pogaču" čini ranjivom u odnosu na male IC PVO rakete s toplotnim navođenjem, pa je teško zamisliti da će ovaj dron-raketa moći da se provuče na malim visinama kao druge bespilotne letelice.

Takođe "pogača" je opremljena navigacionom i upravljačkom elektronikom, pa je osetljiv radio-elektronsko ometanje.

Ovo predstavlja veliki problem, pošto su Rusi zbog stalnih napada već izmestili avione oko 350 kilometara iza fronta, što naročito jurišnu avijaciju ometa da pravovremeno reaguje na dešavanja na frontu.

Ukrajinci mogu da računaju na uspeh samo u slučaju masovnih napada "pogačama". Međutim, proizvodnja "pogače" biće veliki izazov za ukrajinsku namensku industriju s obzirom na masovne ruske raketne udare koji razaraju kapacitete. Osim toga, ruska voja služba GRU sigurno već uveliko traži mesta na kojima se proizvode delovi i montira "pogača". Dosad je GRU uspešno pronalazio izmeštene pogone ukrajinske namenske, čak i u samom centru Kijeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading