TEŽAK UDARAC ZA LIBAN: Izrael ubio komandanta vazdušnih snaga i jednog od osnivača Hezbolaha (VIDEO)

Autor:

Svet

26.09.2024

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sarour je predvodio brojne napade eksplozivnim dronovima na Izrael tokom rata, kao i misije izviđačkih dronova

TEŽAK UDARAC ZA LIBAN: Izrael ubio komandanta vazdušnih snaga i jednog od osnivača Hezbolaha (VIDEO)

Foto: Printscreen/TikTok/OSINTdefender

Muhammad Hussein Sarour, komandant  vazdušnih snaga Hezbollaha, poginuo je u izraelskom zračnom napadu u Bejrutu, potvrdile su izraelske odbrambene snage (IDF).

Prema vojnim izvorima, Sarour je bio odgovoran za brojne vazdušne napade na Izrael, uključujući napade dronovima sa eksplozivom i krstarećim raketama.

IDF navodi da je poslednjih godina Sarour bio na čelu proizvodnje dronova za Hezbollah, te da je uspostavio lokacije u Libanu gde su pod civilnim objektima u Bejrutu pravili eksplozivne bespilotne letelice.

 

 

Sarour je, kako se navodi, jedan od osnivača Hezbollaha i obnašao je različite funkcije, uključujući pozicije u vazdušnoj odbrani, jedinici Aziz unutar Radwan snaga, kao i u ulozi Hezbollaha u Jemenu, gde je bio uključen u vazdušne snage Huta.

Tokom rata, Sarour je predvodio brojne napade eksplozivnim dronovima na Izrael, kao i misije izviđačkih dronova, navodi IDF.

Inače, Izrael je danas odbio globalne pozive za prekid vatre s libanskim pokretom Hezbolah, prkoseći pritiscima svog najvećeg saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, i nastavio s udarima koji su do sada ubili stotine u Libanu, povećavajući strahove od sveobuhvatnog regionalnog rata.

Izraelski ratni avion je pogodio obale glavnog grada Bejruta, usmrtivši dve osobe i ranivši 15, uključujući jednu ženu koja je u kritičnom stanju, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja. Ovim je broj smrtno stradalih u napadima tokom noći i u četvrtak porastao na 28.

Dim se mogao videti kako se diže nakon napada u blizini područja gde su smešteni brojni objekti Hezbollaha, a gde takođe živi i radi mnogo civila. Hezbolahova televizija Al-Manar prikazala je snimke oštećenog gornjeg sprata jedne zgrade.

Na izraelskoj strani granice s Libanom, vojska je izvela vežbu simulirajući kopnenu invaziju – što bi mogla biti naredna faza nakon neprestanih zračnih udara i eksplozija komunikacijskih uređaja. Izrael je obećao osigurati severnu granicu i vratiti hiljade svojih građana u zajednice koje su evakuirane od kada je Hezbolah prošle godine započeo kampanju napada preko granice, u znak solidarnosti s palestinskim militantima koji se bore u Gazi.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading