CRNE BROJKE! Oglasilo se ministarstvo Libana: Desetine mrtvih, blizu 200 ranjenih za jedan dan!

Autor:

Svet

28.09.2024

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kanada je saopštila da će obezbediti 7,4 miliona dolara humanitarne pomoći za civile u Libanu

CRNE BROJKE! Oglasilo se ministarstvo Libana: Desetine mrtvih, blizu 200 ranjenih za jedan dan!

Foto: Tanjug/AP

U današnjim izraelskim napadima na Liban, poginule su 33 osobe, a 195 je ranjeno, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Kanada je saopštila da će obezbediti 7,4 miliona dolara humanitarne pomoći za civile u Libanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, a preneo Rojters.

- Kanada poziva sve strane uključene u sukob da zaštite civile, uključujući humanitarne radnike - navedeno je u saopštenju u kojem se obe strane pozivaju na 21-dnevni prekid vatre.

Podsećamo, mnoge države u EU, uključujući Španiju, Portugal i Italiju, upozoravaju svoje državljane da odmah napuste Liban.

Samo nekoliko sati nakon što je Izrael ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha (Hassan Nasralah) u Libanu. EU je takođe upozorila aviokompanije da ne lete ni u jednu, ni u drugu zemlju. 

Evropska komisija i Agencija za sigurnost u vazdušnom prometu Evropske unije (EASA) u saopćenju su izdale preporuke za izbjegavanje libanskog i izraelskog zračnog prostora na svim nivoima leta. Preporuka važi do 31. oktobra.

EASA je upozorila na "intenziviranje zračnih udara i pogoršanje sigurnosne situacije".

Ministarstvo transporta Libana takođe je naložilo međunarodnom aerodromu u Bejrutu da odbije da pusti iranske avione u svoj zračni prostor.

Takođe, u centralnom Izraelu oglasile su se sirene zbog raketnih napada. Izraelke odbrambene snage (IDF) izveštavaju o ispaljivanju jedne rakete iz Jemena i oko 90 raketa iz Libana, većinom od strane grupe Hezbolah, koja je napadala severni deo zemlje, ali je bilo i raketa usmerenih prema Tel Avivu i Zapadnoj obali.

Ovim je očigledno krenula odmazda za ubistvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha koji je ubijen sinoć u izraelskom napadu na Bejrut.

Jemenski pokret Huti izrazio je žaljenje zbog smrti vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, i poručio da će nastaviti da podržavaju ovu grupu.

Hezbolah, saveznik Huta koji se protivi Izraelu uz iransku podršku, potvrdio je Nasralahovu smrt u izraelskom vazdušnom napadu. U saopštenju su se obavezali da će nastaviti borbu protiv Izraela u znak podrške Palestini i odbrane Libana.

Hezbolah je najavio i prvi napad na Izrael nakon smrti svog lidera.

- U čast našeg otpornog palestinskog naroda u Pojasu Gaze, u znak podrške njihovom hrabrom i plemenitom otporu, i u odbrani Libana i njegovog naroda, i kao odgovor na izraelsku varvarsku invaziju na gradove, sela i smrt civila, Islamski pokret otpora pokrenuo raketni napad na naselje Katzrin na Golanskoj visoravni u subotu, 28. septembra 2024. godine - navodi se u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading