"ONI POSEDUJU DOVLJNO NAORUŽANJA DA URADE OVO": Stručnjak izneo zabrinjavajuće informacije o IRANSKOM NAPADU NA IZRAEL

Autor:

Svet

01.10.2024

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Cela komandna mreža je nestala"

"ONI POSEDUJU DOVLJNO NAORUŽANJA DA URADE OVO": Stručnjak izneo zabrinjavajuće informacije o IRANSKOM NAPADU NA IZRAEL

Foto: X/Printscreen/@JoeTruzman

U poslednje dve nedelje, Izrael je pojačao intenzitet vazdušnih napada na Liban, a tokom noći započeo i kopnene operacije na jugu te zemlje. Premijer Libana Nadžib Mikati tvrdi da Liban prolazi jedno od najtežih razdoblja u svojoj istoriji i poziva UN da pomognu prognanima, kojih je već blizu milion. Francuska je u istočni Mediteran poslala nosač helikoptera, kako bi bila spremna za evakuaciju svojih državljana u slučaju eskalacije i totalnog rata na Bliskom istoku.

 

 

Liban slabiji od Izraela

Događaje u ovom delu sveta i mogućnost širenja sukoba je za “Avaz” komentarisao Igor Tabak, analitičar portala Obrana i sigurnost – OBRIS. Tabak navodi da je Liban ekstremno slabiji od Izraela, a da se u ovom trenutku u ovaj rat praktično nema ko ni umešati. Sirija je u haosu, Turska ne pokazuje takve namere, a sukob sa Iranom odvijao bi se samo na daljinu.

Veliki gubici Hezbolaha

Prema vestima od sinoć u početku izraelske invazije libanska vojska se povukla sa granice, pa su se na udaru našli samo pripadnici Hezbolaha. Međutim, Tabak podseća da je u seriji napada ovaj pokret pretrpeo velike gubitke.

 

 

- Ako Hezbolah ima oružje i posadu, pitanje je koliko ima zapovednika. Njima ne samo da je stradao celi zapovedni vrh, njima su sa pejdžerima stradali i srednji, i niži ešaloni. Cela zapovedna mreža, na koju se računalo, nestala je. Doživeli su povrede ruku, ili ostali s povredama lica, ili su imali teške povrede na bokovima. To su mnogo ozbiljniji gubici nego što bi se zaključilo po broju, a ni broj nije zanemariv – naglašava Tabak, te dodaje da ne očekuje da će Hezbolah biti u stanju odgovoriti na ozbiljan kopneni upad Izraela.

Netanjahu i mogući sudski procesi

Komentarišući stravične posledice, posebno napada na Gazu, Tabak napominje da se radi o regionu u kojem rat traje dugo, protivnici se jako dobro poznaju i mrze, pa je izuzetna okrutnost očekivana.

- Nažalost, ni Gaza, ni jug, ni veći dio Libana nisu po prvi put poprište. Iranska moć na Mediteranu je ozbiljno smanjena, a Izrael u zadnje vreme ima neuobičajeno mnogo unutrašnjih političkih podsticaja da bude ratoborniji. Činjenica je da će se, kad rat stane, Netanjahu morati naći na sudu zbog korupcije, moraće se suočiti s političkim otporom koji je jak i masovan. Trenutno se izvlači na vanredno stanje, na komplikovanu situaciju i na svoje privremeno vođenje odbrambeno – bezbednosnog sistema, koliko god on zadnjih godina u tome bio loš – ističe Tabak.

Izraelski planovi za budućnost

U ovom trenutku teško mu je proceniti dokle će Izrael odabrati da ide, jer poseduje dovoljno naoružanja i ljudstva da ratuje sa celom regijom.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading