AMERIKA DONELA ODLUKU: Evo šta će biti sa državljanima SAD u Libanu, tamo ih je 7.000!

Autor:

Svet

02.10.2024

22:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden je rekao da će Iranu biti uvedene nove sankcije i dodao da će uskoro razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom

AMERIKA DONELA ODLUKU: Evo šta će biti sa državljanima SAD u Libanu, tamo ih je 7.000!

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Sjedinjene Američke Države organizovale su danas let iz Bejruta za Istanbul kako bi omogućile Amerikancima da napuste Liban usred eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je dodao da se oko 7.000 američkih državljana u Libanu registrovalo u američkoj vladi kako bi dobilo informacije o napuštanju zemlje, iako svi ne traže pomoć da odu, preneo je Rojters.

- Današnji let imao je kapacitet od oko 300 mesta i prevozio je oko 100 Amerikanaca i članova njihovih porodica - naveo je Miler.

Napomenuo je da Vašington od subote sarađuje sa avio-kompanijama kako bi Amerikancima omogućio mesta na komercijalnim letovima.

To se događa nakon što su izraelske snage pokrenule "ograničene" upade u južni Liban, pored smrtonosne kampanje bombardovanja militanata Hezbolaha, u pozadini skoro jednogodišnjeg rata u Gazi, preneo je Tanjug.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden izjavio je danas da neće podržati izraelski napad na lokacije povezane sa iranskim nuklearnim programom kao odgovor na iranski raketni napad na Izrael.

 

 

- Odgovor je ne - rekao je Bajden novinarima na pitanje da li bi podržao takvu odmazdu nakon što je Iran u utorak ispalio skoro 200 balističkih raketa na Izrael, prenosi AP.

Američki predsednik je danas razgovarao sa liderima G7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija) o koordinaciji novih sankcija protiv Irana, a nakon tih telefonskih razgovora Bela kuća je saopštila da su lideri G7 "kategorički osudili iranski napad na Izrael".

- Razgovaraćemo sa Izraelcima o tome šta će da urade, ali svih nas sedam (zemalja G7) slažemo se da imaju pravo da odgovore... ali treba da odgovore proporcionalno - rekao je Bajden novinarima, preneo je Rojters.

Bajden je rekao da će Iranu biti uvedene nove sankcije i dodao da će uskoro razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

- Očigledno je da je Iran daleko skrenuo sa kursa - naglasio je on.

Iran je juče lansirao više od 180 balističkih raketa na Izrael, što je potez koji je Bajden ranije opisao kao "neefikasan".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je da će Iran platiti za napad.

Pojedini analitičari navode da će odgovor Izraela ovog puta biti verovatno oštriji, sugerišući da bi Izrael mogao da gađa iranska nuklearna ili naftna postrojenja, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading