KAKO BI IZRAEL MOGAO DA SE OSVETI IRANU? Ovo su neke od opcija, a jedna je posebno ZASTRAŠUJUĆA! (VIDEO)

Autor:

Svet

03.10.2024

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čini se da SAD, koje su odigrale ključnu ulogu u obuzdavanju Izraela u aprilu, ovaj put neće zadržavati svog saveznika

KAKO BI IZRAEL MOGAO DA SE OSVETI IRANU? Ovo su neke od opcija, a jedna je posebno ZASTRAŠUJUĆA! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Kada je Iran u aprilu lansirao projektile na Izrael, vlada Benjamina Netanijahua odlučila se za ograničeni odgovor, uzvrativši preciznim udarom na sistem PVO u blizini Isfahana, što je pokazalo tehnološku moć Izraela, ali nije izazvalo eskalaciju.

Ali nakon paljbe sa 180 projektila iz Irana u utorak uveče - za koju su izraelski zvaničnici rekli da je veća od očekivane - veruje se da će izraelski odgovor biti manje suzdržan.

- Iran je napravio veliku grešku večeras. I platiće zbog toga - rekao je Netanijahu.

Sadašnji i bivši zvaničnici kažu da izraelske opcije uključuju napade u Iranu, poput napada na raketne lansere ili naftnu infrastrukturu.

Neki su čak pozvali na ekstremniji scenario napada na nuklearna postrojenja, piše Financial Times.

Jedan od činioca koje je Izrael morao imati na umu kada je odgovarao na iransku vatru u aprilu - koju je Teheran pokrenuo kao odmazdu za izraelski napad na kompleks iranske ambasade u Damasku - bio je da bi Iran mogao da navede libansku militantnu grupu Hezbolah da pokrene raketne napade na izraelske gradove.

Ali nedavna razorna ofanziva Izraela protiv Hezbolaha smanjila je njegovu sposobnost da nanese štetu.

Poslednjih nedelja Izrael je ubio vođu Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, desetkovao komandni lanac i pokrenuo teško bombardovanje u Libanu u kojem je ubijeno više od 1000 ljudi.

Čini se da SAD, koje su odigrale ključnu ulogu u obuzdavanju Izraela u aprilu, ovaj put neće zadržavati svog saveznika.

Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je da će se Iran suočiti s "teškim posledicama" zbog poslednjeg napada, za koji Teheran kaže da je odgovor na ubistva Nasralaha i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije u julu.

Početak nedavne izraelske ofanzive protiv Hezbolaha, kada su eksplodirale na hiljade pejdžera i voki-tokija u rukama pripadnika Hezbolaha, pokazao je opcije koje su na raspolaganju izraelskoj vojnoj i obaveštajnoj službi.

Direktni udari 

Izrael je više puta povezivan s tajnim operacijama u samom Iranu tokom decenija dugotrajnog sukoba s Islamskom Republikom.

U 2010. kibernetičko oružje nazvano Stuxnet izazvalo je haos u nuklearnim centrifugama u zemlji uzrokujući njihovo okretanje bez kontrole. U drugom slučaju istaknuti nuklearni naučnik ubijen je 2020. nedaleko od Teherana mitraljezom na daljinsko upravljanje.

Ali s obzirom na razmere iranskog napada, koji je bio usmeren na vojne i obaveštajne baze u blizini Tel Aviva, očekuje se da će Izrael odgovoriti direktnim udarima na iranske ciljeve.

- To ne isključuje druge opcije, ali sigurno bi trebao da postoji kinetički element u izraelskom odgovoru - rekao je Jakov Amidror, bivši Netanijahuov savetnik za nacionalnu bezbednost i saradnik na Jevrejskom institutu za nacionalnu bezbednost Amerike u Vašingtonu.

Osoba upoznata sa situacijom rekla je za Financial Times da se razmatraju razne opcije, ali izvestan je napad koji bi ekonomski pogodio Iran, na primer gađanje pogona za proizvodnju nafte.

Izrael je u nedelju izveo sličnu operaciju protiv jemenskih Huta, pobunjenika koje podržava Iran.

Izraelski borbeni avioni, potpomognuti obaveštajnim službama i avionima za dopunu goriva u vazduhu, preleteli su 1800 km - dalje nego što bi im bilo potrebno za napad na Iran - kako bi bombardovali elektrane i luku koja se koristi za uvoz nafte i vojne opreme.

Amidror je rekao da bi ta operacija mogla biti "prototip" za napad na Iran, iako bi napad na Islamsku Republiku bio "složeniji". Takođe je malo verovatno da će ta opcija pridobiti naklonost američke administracije, koja je oprezna s poremećajem tržišta nafte u nedeljama pre predsedničkih izbora.

Napad na lansere projektila

Alternativa, kojoj su skloniji zapadni saveznici, bila bi da pogodi iranske lansere projektila. To bi se smatralo simetričnim odgovorom i manje je verovatno da bi izazvalo novu odmazdu.

Izrael bi takođe mogao da gađa visoke zvaničnike u Iranu umesto infrastrukture. U svom odgovoru na iranski raketni napad Netanijahu je spomenuo imena nekoliko lidera Hamasa i Hezbolaha koje je Izrael nedavno usmrtio, poput Mohameda Deifa i Nasralaha, upozoravajući da nisu razumeli "izraelsku odlučnost da se brani".

- Očigledno u Teheranu postoje neki koji ni to ne razumeju, ali razumeće - rekao je izraelski premijer.

Beni Sabti, istraživač u iranskom programu na Institutu za studije nacionalne bezbednosti u Tel Avivu, rekao je kako sumnja da će Izrael učiniti nešto tako eskalirajuće kao što je napad na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija.

No rekao je da bi zvaničnici u Iranskoj revolucionarnoj gardi ili savetnici vrhovnog vođe mogli biti meta.

Napad na nuklearni program?

Ratoborniji među Izraelcima pozvali su da se iskoristi prilika stvorena slabošću Hezbolaha i cilja na nuklearni program Islamske Republike, koji Izrael smatra svojom najozbiljnijom strateškom pretnjom.

- Izrael sada ima svoju najveću priliku da promeni lice Bliskog istoka u poslednjih 50 godina. Moramo delovati sada kako bismo uništili iranski nuklearni program, njegova središnja energetska postrojenja i smrtno narušili ovaj teroristički režim - napisao je na X-u bivši premijer Naftali Benet.

Ipak, uprkos izraelskom napadu na Jemen, udar na iranski nuklearni program - koji je raspršen po celoj zemlji, s ključnim elementima u ojačanim postrojenjima duboko pod zemljom - bio bi daleko veći zadatak.

Nekoliko analitičara misli da bi Izrael mogao da pokrene takav poduhvat bez podrške SAD, kako za izvođenje napada tako i za odbranu od iranskog odgovora.

Amidror tvrdi da bi, bez obzira na opciju koju Izrael odabere, najvažnija trebala biti poruka:

- S moje tačke gledišta, nije važno šta će napasti. Ali treba biti vrlo precizan i vrlo odlučan. Nećemo time rešavati istorijske probleme Izraela, ali želimo da pokažemo Irancima da će platiti veliku cenu ako nastave da napadaju Izrael, rekao je on.

 

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading