"ZA SVAKIH 20.000 DOLARA ZA DRONOVE UBIJEMO PO JEDNOG RUSA": Šokantna poruka ukrajinskog komandanta

Autor:

Svet

04.10.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Switch blade", smrtonosni dron koji koristi američka vojska, košta oko 58.000 dolara po jedinici na papiru

"ZA SVAKIH 20.000 DOLARA ZA DRONOVE UBIJEMO PO JEDNOG RUSA": Šokantna poruka ukrajinskog komandanta

Foto: Telegram/Printscreen/NEXTA Live

Komandant ukrajinske jedinice pod nadimkom "Ahil" rekao je između redova da vojska koju predvodi za svakih 20.000 dolara koje dobiju od Sjedinjenih Američkih Država za dronove, strada jedan Rus.

"Ahil" se nada da će SAD nastaviti da šalje vojnu pomoć Kijevu.

Kako prenosi portal "Atlantic", komandant jedinice za dronove Ukrajinskih oružanih snaga 92. jurišne brigade, pokazao je prezentacione slajdove o troškovima dronove koje koriste njegovi vojnici.

Evo kako matematika funkcioniše. Prema pisanju novinara "The Atlantic", komandantovi slajdovi su pokazali da bi jedinica dronova sa budžetom od 100 miliona dolara mogla da ostane na bojnom polju godinu dana i izvršiti 5.000 smrtonosnih napada.

Komandant sa nadimkom "Ahil", tvrdi da bi ovako niska cena bila korisna za zapadne lidere koji žele da obuzdaju Rusiju i samim tim smanje pretnje od Kine i Irana.

Za poređenje, SAD troši oko 3.000 dolara za proizvodnju jednog nevođenog projektila od 155 mm, što je jedna od najkorišćenijih artiljerijskih municija u ovom ratu, prenosi Biznis insajder.

Projektil vođen sa GPS, uključujući one koje SAD isporučuje Ukrajini, može koštati do 100.000 dolara po komadu, prema državnim podacima o troškovima oružja iz 2022.

"Switch blade", smrtonosni dron koji koristi američka vojska, košta oko 58.000 dolara po jedinici na papiru.

Komandir "Ahil" se nada da njegov argument može pomoći da se američki lideri motivišu da razmišljaju o tome kako je pružanje veće podrške Ukrajini finansijski smisleno.

Komandant je stacioniran u Harkovu, prema njegovom Telegram kanalu, na kojem objavljuje snimke svojih dronova koji napadaju ruske snage i opremu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading