ZELENSKOM ĆE DA SVANE: Francuzi šalju avione Ukrajincima

Autor:

Svet

08.10.2024

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tačan datum isporuke aviona Ukrajini zavisiće od rezultata treninga i obuke

ZELENSKOM ĆE DA SVANE: Francuzi šalju avione Ukrajincima

Foto: Tanjug/AP

Francuska će Kijevu tokom prve polovine naredne godine poslati borbene avione domaće proizvodnje, najavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn.

Kako je preneo Politko, ministar je u intervjuu za Sudouest.fr rekao da bi avioni Miraž 2000 "mogli da lete u Ukrajini u prvoj polovini 2025".

Ranije ove godine, francuski predsednik Emanuel Makron je obećao da će dati borbene avione Miraž 2000-5 ratom razorenoj zemlji, a ukrajinski piloti već lete na avionima General Dinamiks F-16, koje su donirale zemlje Evropske unije, među kojima su Holandija i Danska.

Lekorn je dodao da Francuska prilagođava svoje avione da bi bili pogodniji za rat u Ukrajini. Avioni Miraž 2000 su prvobitno bili dizajnirani pre svega za borbe u vazduhu.

"Cilj je da ih opremimo sredstvima za borbe vazduh-zemlja. I da ojačamo njihov sistem elektornskog ratovanja. Ali ono što je najvažnije je trening pilota i mehaničara, koji se nastavlja u Nansiju", rekao je francuski ministar.

Kako je najavljeno, tačan datum isporuke aviona Ukrajini zavisiće od rezultata treninga i obuke.

I Makron i Lekorn su više puta odbili da otkriju koliki broj vojnih aviona će biti poslat Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas svojim partnerima da protivraketni odbrambeni sistemi i drugo oružje ne treba da leže u skladištima, jer je neophodno da se koriste zarad spasavanja ljudi.

"Za Ukrajinu je očigledna potreba da ojača našu protivvazdušnu odbranu na način da onemogući ovaj ruski teror. Gde god je potrebno. Važno je da velike zemlje koje imaju neophodno oružje treba da budu zaista velike u zaštiti života - ne treba da drže ovo oružje negde u skladištima, već da sistemi Patriot i sve ostalo zaista rade na spasavanju života ljudi", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

U ruskom napadu na ukrajinski grad Harkov danas je povređeno najmanje 16 osoba, uključujući dete, saopštili su regionalni zvaničnici.

Tri osobe su u teškom stanju, prenosi Ukrinform. Na mestu udara izbio je požar velikih razmera. Pod ruševinama se nalaze najmanje dve osobe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading